KottarashКy твори докато се весели
Един най-талантливите млади български музиканти Kottarashky, заедно с групата си Kottarashky Live Band, ще се изяви на джаз и блус сцената на SPIRIT of Burgas - BECK’SPERIENCE. Много енергия от първото до последното парче на 12 август и още за дебютния му албум Opa Hey, летните фестивали и кризата в строителството от самия него в интервю за Epoch Times:
Откъде произлиза псевдонима Kottarashky?
Появи се съвсем случайно. Имало такъв човек, с такава фамилия или прякор, не знам точно, карал мотор, носел кожени дрехи.. Една приятелка разказваше за него веднъж в “Куфара”, хареса ми как звучи и реших да го използвам за псевдоним. Тогава все още си правех музика за собствено удоволствие, въобще не съм мислил сериозно върху псевдонима, но пък взе, че се оказа добро попадение.
Известен си като музиканта-архитект. Кризата в строителството помогна ли на Kottarashky да бъде по-активен на музикалната сцена? Остава ли време за проектиране след успеха на албума Opa Hey и участията на групата в България и чужбина?
Парчетата от албума ги направих преди кризата. Тогава все още имах доста работа като архитект и това ми беше отдушника. Гледах да приключа по-бързо с чертането, за да ми остане някой и друг час да си правя музиката. После излизането на албума съвпадна с идването на кризата, работата намаля и хвърлих цялата си енергия в музиката, така се роди групата, клиповете, нови парчета.. Може да се каже, че това съвпадение оказа влияние.
Смяташ ли, че един музикален проект като Opa Hey или филм като „Източни пиеси” на Камен Калев, трябва да станe известен първо в чужбина, за да спечели вниманието на българската публика и медии?
Не мисля. Просто при мен така се получи. Медиите проявиха интерес около година след успеха в чужбина, докато при публиката това стана доста по-бързо. Иначе съм убеден, че същият този път може да се измине и изцяло на българска почва, има много такива примери.
Наскоро Kottarashky Live Band заля с балкански фолклор и джаз публиката на Earth Festival, който се проведе между 14 и 17 юли в Гърция. Какво е впечатлението ти от меломаните в южната ни съседка и как те приеха българска джаз формация?
Гърците се оказаха страшни меломани и въпреки че много държат на техните си банди и изпълнителите са супер отворени към всякакви неща идващи отвън. Приеха ни изключително добре, това беше може би най-топлата и зареждаща публика, която сме имали досега. За пръв път видяхме пого на наш концерт, беше изключително преживяване.
На 12 август на джаз и блус сцената на Spirit of Burgas ще можем да чуем Kottarashky Live Band. Това е първото ти участие в Spirit of Burgas, какво да очакваме?
Радваме се, че отношението на нашите фестивали към българските изпълнители вече се променя и че участието ни тази година на Spirit of Burgas стана възможно. А иначе, очаквайте много енергия, от първото до последното парче.
Клиповете ти са заснети в с. Варвара, на плажа на Иракли или по време на така наречените „Околоселски пътешествия”, които Kottarashky предприема с приятелите си всяка пролет, а те са главните герои в тях. „Да творим докато се веселим” ли е формулата на Kottarashy, за да се получават нещата?
Да, определено това е формулата за мен. Никога не съм се взимал много насериозно и се надявам и в бъдеще да не го правя. Музиката ми е изключително лична, това съм аз, приятелите ми, местата, които обичам. Ще ми се всичко това да присъства в нея и да се усеща от хората.
Какво правиш в свободното си време?
Правя музика, пътувам, пия бира…
Кога да очакваме новия ти албум?
Почти сигурно е, че в новия албум ще участват музикантите от групата, та това може би малко ще забави нещата. Предстои студийна работа, прекомпозиране, договаряне с издатели.. Много ми се иска да се случи в началото на следващата година.
Opa Hey е дебютният албум на Kottarashky, издаден през 2009 г. в Берлин от Asphalt Tango Records. Нарежда се на номер 17 от двеста и петдесетте най-излъчвани албуми с етно музика за 2010 г. и пет месеца присъства в най-престижната етно класация World Music Charts Europe.