Паша Павлова

Премиерът за вчерашната "чистка"

„Темпото е такова, че непрекъснато трябва да има нови и нови свежи и идеи, и хора…“, заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с направените промени вчера…

Само за един ден постовете си загубиха транспортният министър Александър Цветков , зам.-министърът на икономиката Марий Косев, управителите на Пътното ведомство Костадин Манев и на Национална агенция по оценяване и акредитация Иван Панайотов. Освен тях бяха пенсионирани и всички ръководители на КАТ – София и тези на районни управления на МВР. А Народното събрание прие и оставката на управителя на НОИ, Христина Митрева.

Най-обсъждани разбира се бяха оставката на министър Цветков и освобождаването на зам.-министър Косев.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов коментира промените в сутрешния блок на „Нова телевизия“. Борисов благодари на транспортния министър за подадената оставка. Той обясни, че Цветков се е справил добре с „изключително голям батак в транспортната сфера“. Но премиерът подчерта, че е по-доволен от заместника на Цветков, Ивайло Московски, който е предложен да заеме министерския пост: „Много по-добре стои в Брюксел, много по-добре се справя в програмите, много по-добре работи с останалите си колеги“.

От разговора става ясно, че всъщност това, че Московски е по-добър за поста според премиера, са „личните мотиви“ за оставката са Цветков. Борисов обясни, че в случая няма значение дали Цветков е признал, че заместникът му е по-добър, а че е подал оставка, приемайки мнението на премиера.

За отстраняването на Марий Косев Борисов посочи две причини – неосъществената реформа в енергийната система и Закона за възобновяемите енергийни източници. По думите на Борисов, ако този закон не е бил променен от ПГ ГЕРБ, преди внасянето му в Народно събрание, България е щяло да плаща такива суми, че страната да „фалира“.

„На мен не ми трябват зам.-министри, които като ги търся, по една седмица да ги няма… Трябват ми работещи мотори, които да правят реформи, да контролират проектите, а не да ги командироват напред-назад по света", заяви още министър-председателят.

За момента премиерът заяви, че единствено може да бъде сменен един зам.-министър от Министерство на земеделието. Но когато е необходимо и има по-добри кандидати за даден пост „всичко, което трябва да подобри работата на кабинета, ще бъде правено“.