Милена Атанасова
Бездомни котки обитават древни храмове в сърцето на Рим
Torre Argentina е убежище за стотици изоставени котки, обитаващи древните храмове, в които през 44 пр.н.е. е промушен и убит Юлий Цезар от съперника си Брут...
Преди да отпътувам за Рим, мой приятел ми разказа за разкопки, върху които се протягат и мъркат римските бездомни котки, обграждани с внимание от организации за защита на животните.
Пристигайки на отбелязаното на картата място, на 10 м от мен забелязах мъркащ черен котарак доволен от оказваното му внимание от случайни минувачи и посетители. На табела бе изписано предупреждение на няколко езика животните да не се хранят, тъй като за тях се грижат организации. Както в Германия и Гърция, така и тук, котките не са уплашени и не бягат от хората, а хората са доброжелателни към тях.
Слизайки към подземното ниво, се запознах Анди, който ми разказа, че всички изоставени котки се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират. Международна група от доброволци се грижи за тях, работното време е между 12 и 18 ч. всеки ден, а входът е безплатен. Попитах го как точно са избрали това място, и той ми разказа, че не хората, а котките са избрали мястото през 20-те години на 20 век:
През 1929 са направени разкопки на историческото място и изоставените котки започват да се приютяват в подземното ниво. От 1929 до 1993 котките са хранени от местните, всред които и една от най-известните италиански филмови звезди - Анна Магнани. Докато е работила в театър «Аржентина», намиращ се в съседство на разкопките, актрисата е прекарвала почивките си хранейки своите четириноги приятели.
През 1994 популацията нараства, поради безотговорното отношение на хора, изоставящи новородени котенца или своите домашни любимци заради предстояща лятна ваканция. Двама доброволци стъпка по стъпка започват да набират средства за храна и лекуване на котките и да изграждат помещения в подземното ниво. Опит черпят от английски организации за защита на животните.
Набирането на средства се извършва чрез събиране на дарения, продажба на сувенири и организиране на събития. През 1998 капитан Хенриксън от Американската флотилия и съпругата му организират прием, търг и наддаване в дома си за набиране на средстава, примерът им е последван от Александра Ричърдсън, съпруга на Бритнаския посланник. Така римските бездомни котки влизат в историята на международната дипломация.
Разказах на Анди за положението с бездомните животни в България и как би било добре и ние да реализираме подобни проекти. За повече информация може да посетите сайтовете www.romancats.com и www.gattiroma.com, а за въпроси към Анди пишете на имейл info@gattidiroma.com или torreargentina@tiscali.it.