И.А.,

Екип на БиБиСи бит от сили на Кадафи

Трима души от новинарския екип на БиБиСи са били задържани в Либия и бити от силите за сигурност на Моамар Кадафи, съобщи БиБиСи.

Крис Коб-Смит, Ферас Калами и Гоктей Коралтан са били задържани в понеделник за 21 часа във военна барака в Триполи, където са били бити с юмруци, с колене и с пушки, както и тормозени от войници на либийската армия.

„Бяхме изправени до стената”, разказа Коб-Смит, „…той се приближи до мен, постави дулото на оръжието (полуавтоматично) на врата ми и натисна спусъка два пъти. Куршумите изсвистяха край ухото ми. Войниците започнаха да се смеят.”

Калами, от палестински произход, е бил нарочван многократно за побой. Според Коралтан и тримата са очаквали да бъдат убити, особено виждайки останалите задържани там: „Не мога да опиша колко беше зле. Повечето от тях (другите задържани) бяха с качулки на главите, с впити белезници, подути ръце и счупени ребра. Бяха в агония и крещяха”.

БиБиСи каза в официално заявление, че осъжда силно тези действия, заключавайки: „Въпреки атаките, БиБиСи ще продължи да покрива ставащото в Либия за нашата публика в страната и извън нея”.

Висш либийски държавен служител се извини за причиненото на екипа на БиБиСи.

Днес, четвъртък, се провежда среща на министрите на отбраната на НАТО, на която ще се дискутират възможните мерки срещу Либия, включително въздушната блокада.