ГЕРБ иска зармазяване заплатите на депутати, БСП е против
Замразяването на депутатските заплати предизвика остри спорове и конфликти в българския парламент.
Председателката на парламента Цецка Цачева предложи да се гласува замразяване на възнаграждението на депутатите, но беше репликирана от депутати от БСП.
Кога сте искрена г-жо Цачева, попита Меглена Плугчиева и поиска обяснение дали, когато говори за ограничения или когато миналата седмица е ползвала правителствен самолет за визита до Израел, вземайки със себе си секретарка, бодигард и преводач.
Цачева подчерта, че за пътуването до Израел не трябва да се отчита на червената депутатка. Не зависи от волята ми с какво да пътувам. Имам желание да стигна до Анталия с плуване. Ползвате Народното събрание за интриги, обърна се тя към Плугчиева.
Янаки Стоилов направи друг извод - че страната ни все още е в криза и не излиза от нея. Той припомни, че миналата година депутатските заплати са замразени с мотив, че това е заради финансовата криза и ще продължи, докато страната е в криза.
Социалистът поиска да се увеличи минималната работна заплата. Нашата цел е да направим живота на хората по-добър, а не нашият по-лош, изтъкна Стоилов.
Майстори сте да губите времето на българските граждани, заяви Николай Коцев от ГЕРБ, обръщайки се към левицата и призова социалистите да бъдат конструктивни.
Ние излизаме от кризата, изтъкна Красимир Велчев от ГЕРБ, като посочи, че това не означава, че възнагражденията автоматично ще започнат да растат.
След като искате да се увеличат заплатите на хората, направете законодателни инициативи в тази насока, заяви Цецка Цачева, обръщайки се към БСП. Знам, че искате да ми слагате цедки, гевгири, фунии. Не ми е безразлично какви са коментарите по отношение на НС навън, заяви още Цачева.
Нали сме безделници? На безделниците изобщо не трябва да се плащат пари, заяви от своя страна Иван Костов, визирайки изказване на премиера Бойко Борисов, че в НС работят безделници.
Проектът за спиране на преизчисляване на работните заплати е от 1 януари до края на декември 2011 година.
Така депутатите ще получават най-малко по 2 200 лева на месец, а с различните надбавки за участие в комисии доходите им ще стигат до максимум 3000 лева.