vsekiden.com

Ще развиват Северозапада, за да спрат преселението към София

Премиерът възложил на 7 министри да разработят мерки

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на седем министри от своя кабинет да разработят до петък мерки за икономическо развитие на Северозападна България. "Това е най-бедният регион в целия ЕС по данни на Евростат. Аз самият съм от Враца и се чувствам допълнително ангажиран", посочи министърът на земеделието Мирослав Найденов след края на правителственото заседание. Според него ситуацията е тежка и държавата трябва да направи, каквото е необходимо.

"Нямаме интерес хората от тези региони да идват в София. Просто трябва да направим всичко възможно те да останат там", коментира Найденов, който не пропусна да напомни, че макар и беден, северозападният край бил много красив.

Трета проверка за шап в Ямболско е назначил земеделският министър. Първите две проби вчера, направени по различни методи, са дали отрицателни резултати. "Исках не на сто, а на двеста процента да съм сигурен", обясни Найденов. Днес ще излязат резултатите от третата проверка, експерти обследват допълнително района. "Могат да ни обвинят някои, че се презастраховаме, но по-добре така, тъй като шапът е доста сериозно заболяване", допълни той.

Земеделското министерство проверява сигнал на пчелари за висока заболеваемост и смъртност на пчелите.