cross-bg.net

Трайков: Ще има още партенки от руска страна за АЕЦ "Белене"

Министърът не знае проектът "Бургас-Александруполис" да е прекратен

София /КРОСС/ Има очевиден опит за натиск от руска страна по проекта АЕЦ „Белене". Сделка, неизгодна за България, през мен няма да мине. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Трайков разтълкува намерението на "Росатом" да се оттегли от проекта за строителство на втората ядрена централа като "опит за натиск за решение от наша страна".

"Очевидно играта загрубява. Така че очаквайте още партенки", каза Трайков.

"Моята цел не е нито да се откажем, нито да стане на всяка цена. Моята цел е, ако сделката бъде договорена и формулирана по начин, който е изгоден за нас, тя да стане", категоричен бе Трайков.

Министърът допусна, че френският инвеститор в проекта "Алтран" може да търси европейски пари.

Трайков обясни, че предишните управляващи не са договорили инфлационния индекс за АЕЦ "Белене", оставайки на сегашните да водят тези преговори. Именно размерът на инфлационния индекс е основният въпрос, сочен от правителството в преговорите.

"Преди да стана министър, аз имам 15 години опит именно в големи сделки, за разлика от така наречените професионални политици, които ми дават съвети", заяви Трайков на нападките срещу него. Вчера БСП определиха преговорите по АЕБ "Белене" като пълен хаос.

Трайков няма информация дали има прекратяване на проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис".Въпросът не е бил обсъждан и на заседанието на кабинета.

В следващите дни кабинетът ще одобри метод за приватизация на "Булгартабак", като част от плана до средата на годината тютюневата компания да бъде продадена. "Имаме предварителен добър интерес от компании и стратегически и финансови инвеститори. Има предложение от няколко стратегически и финансови инвеститора", посочи икономическия министър. Без да уточнява колко са те.

"Надявам се, че най-накрая тази сага ще бъде приключена", допълни икономическият министър и отказа да разкрие приватизационни метод.

Трайчо Трайков каза още, че биомасата е важен енергиен ресурс, който може да се използва за развитие на ВЕИ.