vsekiden.com

Борисов праща записите за изследване в чужбина

Само ние бръкнахме в раната на ДС и реакцията е светкавична, каза премиерът

"Нито едно вредно събитие не е станало. Аз имам своя версия, но ще изчакам прокуратурата, дори ще направя така, че ако мога да взема достоверни записи, да опитам да ги пратя за изследване в чужбина, защото тези, които се занимават с монтаж, знаят колко опасно може да се случи в едно изречение да се поставят или махнат думички". Това каза премиерът Бойко Борисов в Бургас, цитиран от "Фокус", във връзка със скандала с разпространените в медиите негови разговори с Ваньо Танов.

Всички други правителства не са имали куража да бръкнат в раната на т.нар. Държавна сигурност, а ние го направихме и реакцията е светкавична на всички засегнати хора. По думите му свързването на фискалните апарати на бензиностанциите с НАП е ужилило много хора и не случайно от 20 години това не се прави. Чакам да излязат проверките, за да мога да направя анализ, добави премиерът. Той отново каза, че е сигурен, че излезлият негов запис на разговор с шефа на Митниците, в който се коментира проверка на пивоварната "Леденика", е манипулация.

"Защо в деня, в който парламентът приема декларация за първи път от 20 години, включително и ДПС гласува срещу агентите на Държавна сигурност, точно тогава излиза този скандал. Защо когато в деня след проверка, искана от парламента, се установява, че умрели хора искат да махат Конституцията, искаме да го замажем това и да питаме какво би станало и дали е вярно, че някой протектира фирма на Мишо Михов. Ако такива са протекциите на Борисов – да се отнемат лицензи, ми по-добре на никой да не сме протекция", контрира премиерът.

"Фактът е, че БСП и РЗС в деня, когато се взе тази много важна декларация, изведнъж бяха като едно. Ще ви върна назад – какво се промени в РЗС, когато в началото ни подкрепиха за правителство те искаха шест месеца, за да ни направят зависими и нас. Не ви ли прави впечатление, че при Алексей Петров идва някакъв човек и му оставя доклади не на кой да е, а на бившия премиер, свързани с контрабанда и организирана престъпност. Той не го задържа, а само взима доклада и ми го предаде, а аз на прокурора", допълни премиерът.

Според Борисов същите сега отиват и дават за следващия премиер подобни неща. "Кои са тези хора, които явно и Алексей Петров не може да ги хване, и ние. Как става така и се генерира във важните моменти скандал. Няма нищо, за което да се срамуваме, гарантирам ви го", категоричен бе Борисов.

Премиерът и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев днес направиха първа копка на пътния възел Бургас-Средец-Созопол. Поетите към Бургас ангажименти се изпълняват. Спестихме 500 млн. лева на данъкоплатците от автомагистрала "Тракия" плюс около 1 млрд. лева лихви, които държавата щеше да плати, каза Бойко Борисов. Той връчи протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво за строеж на кмета на Бургас Димитър Николов, така както е по закон.

Росен Плевнелиев от своя страна бе категоричен, че скъсявайки сроковете за строеж на "Детелината", това няма да е за сметка на качеството. "Абсолютно съм убеден, че не трябва да се прави връзка между срокове и качество. Компаниите са задължени да работят качествено съобразно стандарта в България и Европа. Убеден съм, че това, което се случи в "Люлин" – 26 моста и три тунела се случиха за няколко месеца, това може да се случи и на други територии. Когато сте в криза давате ниски цени и единственият фактор все пак да спечелите е да сте бърз. 18 месеца е много разумен срок за съоръжението, каза министърът на регионалното развитие.

След това премиерът Борисов, заедно с Росен Плевнелиев, се отправиха за комплекс "Меден рудник", за да видят как върви строежът на църквата "Св. Николай Чудотворец", за която Министерският съвет е отпуснал вече около 200 хил. лева.