cross-bg.net

Николай Младенов гневен: Комунизмът свърши, излизаме от сапунката

София /КРОСС/  Каквото е било, било – оттук-нататък няма да бъде така. Просто затваряме страницата. Аз няма да продължа да живея в този сапунен сериал от последните 20 години, в който някой непрекъснато вади нещо и казва: виж, този виж онзи. Това заяви външният министър Николай Младенов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия по повод скандала с дипломатите, работили за бившата ДС.  В началото на 2011 г. ще внесем промените в закона и ще вземем решенията за, които няма нужда от президентски указ, допълни минситърът.

Младенов посочи, че лично ще разговаря с президента Георги Първанов: „За да вземем заедно правилното решение, което е в интерес на България. По всички световни агенции днес това е водещата новина за страната ни”.

Според външния министър все още никой от въпросните дипломати не е подал оставката си.
„Познавам част от тези хора и за мен е учудващо, че някои от тях са в този списък. Въпросът не е в индивидуалните характеристики на всеки, но погледнете картата на света и ми кажете, може ли България да си позволи такова нещо. Логиката подсказва, че с годините този контингент трябва да намалява, но се оказва, че той се е увеличил”, заяви Николай Младенов.

На въпрос защо е реагирал на новината с изненада той отговори:
„Всички се учудиха, че аз съм изненадан, но кажете от къде можеш да знаеш, при положение, че докладът на комисията беше публикуван едва вчера. Изненадах се от няколко неща - първо, от това колко са много и то това, че вместо техният процент да намалява през последните години, той се увеличава. Аз няма да се примиря с това. Не можем да се държим като някакви живеещи на Луната хора, които не са свързани със света и да казваме „ама, те са изградени през годините разузнавачи с голям капацитет”. А не можем ли за 20 години да създадем нови хора с голям капацитет”.

По думите на министъра в първите конкурси за млади хора, които да влязат в МВнР в средата на 90-те години, във ведомството са постъпили около 30 души. „В момента от тези хора при нас работят все още двама души”, каза Младенов.

Половината от нещата, които се изговориха по темата вчера бяха пълни глупости, коментира още той: „Те бяха казани целенасочено, за да заблудят хората. Най-голямата от тях – че се подрива авторитета на българското разузнаване. Нито един от тези хора не работи вече за разузнаването.
Това е един огромен кръг от хора, които се подкрепят, избират и назначават. И огромна част от българското общество не може да пробие под този похлупак. Разбрахме, че един посланик, докато е бил е ДС, е вербувал четирима други. Стига вече, комунизмът свърши”.

Според Николай Младенов позицията на държавния глава по темата от вчера е недопустима:
„До толкова ли чалгализирахме българската политика, че държавния глава да казва такива работи? Не може един президент да се изразява по този начин. Политик от опозицията може да говори каквото си поиска, но държавният глава? Става дума за достойнство”.

Гневен съм, защото трябва да говорим за актуалните въпроси, а не да се занимаваме с някакви теми от миналото, които отдавна трябваше да приключим, заяви още министърът на външните работи.

Той посочи, че очаква Народното събрание като цяло да даде оценката си за ситуацията и допълни, че държавните институции изцяло трябва да се разграничат, защото в противен случай подкопават авторитета на държавата.