Валерия Йонкова, vsekiden.com
Костов омекна към ГЕРБ за Живков, СДС – не
Евродесницата размаха пръст на сините, че топят Борисов
СДС и ДСБ съвсем се разминаха в оценката си за позицията на Европейската народна партия (ЕНП), предизвикана от прословутото изказване на премиера Бойко Борисов за Тодор Живков. И двете партии алармираха разгневени партията на Вилфред Мартенс в писмо преди десетина дни, като заявиха, че с изказванията си премиерът опитва да реабилитира бившия диктатор и създава носталгия по комунизма. В писмо-отговор от преди 2 дни шефът на ЕНП изцяло даде рамо на Бойко Борисов, като информира, че е поискал лично обяснение от него по случая.
"Премиерът Борисов, в писмо до мен, категорично ми отговори, че всички предполагаеми негови изказвания по отношение на Тодор Живков, са извадени от контекста и са манипулирани от медиите", недвусмислен е шефът на ЕНП в отговора си до Костов и Димитров.
Мартенс добавя, че премиерът е препотвърдил своята пълна принадлежност към дясно-центристките ценности на ЕНП. Лидерът на партията отбелязва, че те са "изключително доволни, че правителството е оглавявано от ГЕРБ и премиера Борисов", а сините са подкрепящи това управление.
В момент на криза в интерес на Европа и България "нашите партии-членки не трябва да губят политически ресурс в конфликти помежду си. Това е още по-вредно, когато ЕНП бива въвлечена в подобно противопоставяне, деликатно размахват пръст към сините християндемократите.
Оставаме с впечатлението, че са надделели интересите над ценностите в ЕНП по този въпрос, което е много обезпокоително. Не сме доволни, беше директен Мартин Димитров. Лидерът на ДСБ пък вместо неудовлетворение, внезапно изрази задоволство, като обясни, че от обяснението на Борисов се виждало, че ЕНП възприема позицията му като отказ от изречените слова. "За мен е достатъчно, че ЕНП са го накарали да се откаже от думите си. Щом като той в нарочно писмо се отказва от тези думи и казва, че те са извадени от контекста и ги опровергава, заяви Костов. Според него ЕНП са накарали премиера да се откаже от думите си относно оценката му за ролята и приноса на Живков. Всеки има право да вземе правилната позиция, след като е взел неправилната, омекоти отношението си Костов.
Проблемът се измести съвсем, след като Костов обясни, че е много важно дали медиите ще поемат отговорност, ако са преиначили думите на премиера, както той твърди. Вие отсъдете дали сте виновни, обърна се Костов към журналистите. За всяка грешка има прошка, отговори той на въпрос ще прости ли на ГЕРБ.
Костов забрави заканата, че може да напусне ЕНП
Избухването на сините тръгна от репликата на Борисов, че "една стотна от това, което е построил за България Живков и което е направено за тези години, да направим, би било огромен успех за всяко правителство". Тогава лидерът на ДСБ Иван Костов обвини ГЕРБ, че изобщо не е дясна партия и че се държи като лява структура.
Тази реабилитация на Живков лично от министър-председателя на България е единствена в историята на нашия мъчителен преход от комунизъм към демокрация. Тя е обидна за всички български демократи, не само за нас, каза Костов на Националното събрание на партията си на 13 ноември.
Именно тогава той се закани да поискат заедно с Мартин Димитров ЕНП да заяви своята позиция към тези изявления на Борисов, който преди изборите заяви принадлежността на ГЕРБ към ЕНП. Костов дори заяви, че ако ЕНП не се разграничи от позицията на Борисов, ДСБ ще обмисли да напусне партията-майка. Тогава Мартин Димитров реагира по-умерено, като заяви, че първо ще изчака отговора на християндемократите.
Европейската партия трябва да се разграничи сериозно, добави по-късно Костов. Не искаме нещо друго, искаме да видим дали те са с нашите ценности, уточни той. На въпроси какво би последвало от това – санкции за ГЕРБ или нещо друго, Костов отвърна: "Много неща ще последват, имаме достатъчно механизми да развием съпротива и да създадем достатъчно енергия ЕНП да си спомни, че е тази формация, която е свалила комунизма в Централна и Източна Европа".
"Какво всъщност съм реабилитирал, както ме клеветят пред Европейската народна партия? Нима някой български гражданин ще оспори, че 20 години само се приватизира и особено от правителството на Костов, когато бе направена основната разпродажба", отговори Борисов на сините критики. "Не съм дал оценка за идеологията на Живков, нито за неговите действия, които сме осъдили, особено в областта на човешките права. И сега ще ни клевети пред ЕНП! Те ни клеветят, откакто сме се появили на бял свят, и засега не виждам успех", добави Борисов.