vsekiden.com

Костов: Драги ми Станишев, свалете сам охраната си!

Остроумен диалог между премиера Бойко Борисов и лидера на ДСБ Иван Костов оживи пленарната зала в петъчния парламентарен контрол. Въпрос на Командира защо се харчат огромни пари за охрана на лидерите на Тройната коалиция и бившия вътрешен министър Румен Петков при заявената политика на икономии от кабинета, отключи размяната на реплики. Не мога да разбера с какво е заплашен г-н Станишев, изрази недоумението си Костов от трибуната. Той попита и за какво е нужна охрана на Ахмед Доган, който не излиза от сараите.

Срещу Петков, Станишев и Доган има заплахи за живота и затова те се охраняват от НСО, отговори му Борисов. И 1 % да има риск за живота на тези хора, трябва да ги охраняваме, защото политическата дестабилизация, икономическите загуби ще бъдат огромни, ако се случи нещо, поясни той. Скъпо ни е, но този риск го поемам като професионалист, каза премиерът.

Излиза, че тези хора са национално съкровище, констатира Костов и развесели депутатите. Аз не споделям, че те са националното съкровище, допълни той. Тъмносиният лидер припомни, че законите разрешават охрана на НСО при бивши членове на кабинета единствено за премиера за година след изтичане на мандата му. Винаги съм ви признавал като много добър оратор, и сега, когато саркастично ме чукнахте, беше правилно, призна премиерът с усмивка.

В случая, аз съм изправен пред вас от една страна, да защитавам това национално съкровище, а от другата страна ми е рискът, ако на това национално съкровище нещо се случи, отвърна Борисов. Не се сърдя, точно така е, както го казвате, призна премиерът. И се съгласи с Костов, че тримата охранявани имат достатъчно добри доходи, за да си подсигурят охрана.

Драги ми Станишев, свалете си сам охраната, призова кратко от трибуната Костов, като използва думи на Оли Рен към експремиера, който го нарекъл така.