ЕВ

"Няма да си затварям очите"

Новият главен съветник по въпросите на човешките права, Михаил Федотов, назначен от руския президент, Дмитри Медведев, на този пост миналата седмица, каза, че ще се концентрира на анти-сталинизма като една от първите задачи на този си пост.

Руски активисти за човешките права посрещнаха радушно назначаването на 61-годишния адвокат, като похвалиха неговото разбиране и наблягането му на демократичните принципи.

В интервю за Гласът на Америка той бе запитан каква ще е неговата главна задача на този пост, на което Михаил Федотов отговори:

"Струва ми се, че е много важно от тази Русия, която виждаме днес, да направим тази, за която мечтаем, за която е мечтал Пушкин, за която е мечтал Окуджава".

След което отбеляза, че никога няма да забрави фразата, която е произнесъл Окуджава, когато Федотов и неговата съпруга са го посетили в болницата през последните му дни:

"Ние го запитахме: "Булат Шавлович, какво бихте искали в този момент, може би Ви трябват някакви специални условия, някакви специални грижи?" Той отговори: "Сега аз искам да затворя очи, а когато ги отворя отново, Русия да е цивилизована, уважавана от целия свят страна". Така, че аз искам същото. Само, че аз няма да си затварям очите, за да се осъществят думите на Булат", наблегна Федотов.