Депутатка от ГЕРБ гласува за дъщеря си, не вижда проблем
Депутатката от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия Геновева Алексиева не намира нищо нередно в това, че е била в жури на конкурс за доценти, в който е участвала и дъщеря й Виолета Чернодринска, съобщи Дневник.
Целта е "да се докаже, че ГЕРБ е такава, каквито са били и другите партии, далаверки прави, и да се очерни и окаля ГЕРБ и аз като депутат", коментира Алексиева пред Би Ти Ви.
Преди ден в. "Труд" съобщи, че като член на съвет по офталмология Геновева Алексиева е дала гласа си и въпреки, че при предварителния подбор дъщеря й е класирана по-назад, тя печели при тайния вот на журито. Конкурсът е бил за трима нови доценти, общо са се явили девет души.
Алексиева не отрече фактите, но определи информацията като "манипулация" и "лъжа". Този конкурс се замисли и организира още началото на 2009 г., много преди аз да съм депутат, и този конкурс не свършва, той продължава, обясни Алексиева.
Междувременно пред в. "Труд" специалистът по административно право и права на учените - адвокат Стефка Манова, казва, че "в конкретния случай Алексиева е трябвало да подаде декларация, че е член на Научния съвет по очни болести и че в този конкурс е налице конфликт на интереси".
Според Манова депутатът е била задължена по реда на Административно-процесуалния кодекс да си направи отвод.
Попитана за моралната страна на въпроса, Алексиева заяви, че "над морала има закони. Моралът за едни хора е един, за други - друг, затова са създадени законите", продължи тя.
Според Алексиева депутатският й статут и ръководният й пост в здравната комисия не са повлияли на колегите й от журито.