Български физик започва гладна стачка срещу "ядрената мафия"
Ядреният физи Георги Котев започва гладна стачка пред сградата на Европейската комисия /ЕК/ в Брюксел в знак на протест срещу, както посочва той, "престъпленията на ядрената мафия" и заради отказ от прозрачност по въпроси на ядрената безопасност в България.
Котев съобщи, че ще започне гладна стачка още преди месец с писма до посланиците на страните-членки на ЕС и САЩ, както и до български институции и медии.
Котев е 45-годишен. През 1991 г. е завършил Московския енергетичен институт, а след това над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика, бил е главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ Козлодуй, уточнява Фрогнюз.
Котев пише, че причина за протеста е, че на 10 юли се навършват две години откакто е разкрил за пръв път публично груби нарушения в атомната електроцентрала.
Надявах се на разследване и изясняване на скандала, но вече почти 24 месеца съм свидетел на пълна блокада и бездействие от страна на националните и европейските институции, които съм сезирал, пише Котев в писмо до медиите.
Мога евентуално да прекъсна гладната стачка, ако някоя институция влезе в нормалната си роля да ми даде възможност да работя за изясняването на скандала, заяви той за Фрогнюз.
Според него гладната стачката е последна форма на протест срещу едно уникално, мащабно криминално престъпление, което не само че не се разследва, но се прикрива, а и продължава да се извършва.
По време на работата си в АЕЦ Георги Котев установява, че централата работи с нелицензирано ядрено гориво, внасяно от Русия. Според него, то най-вероятно е отработено в европейски централи, след това е рециклирано в Русия и изпратено в България. Така руснаците ползват страната ни като база за ядрени експерименти, а над 500 милиона евро са щетите от далаверите с нелегалното гориво.