"Репортери без граници" против сплашване на български журналист
Представители на местните власти са влезли в имота му в село Варвара на 13 май и са казали заплашително на родителите му, че действат от името на кмета Петко Арнаудов и, че дървеното им бунгало е незаконно.
Чобанов незабавно е съобщил за инцидента в полицията и прокуратурата, като е поискал случаят да бъде третиран като влизане в чужд имот без разрешение и злоупотреба с власт.
Властите в Царево нямат никакво юридическо основание за тази визита, съобщи "Репортери без граници". Семейството на Чобанов съвсем очевидно е станало жертва на опит за сплашване, който в България обикновено предшества по-жестоки "предупреждения".
Призоваваме правителството да вземе мерки и да осъди поведението на местните власти, както и да разследва случилото се, пише в съобщението на световната правозащитна организация.
Чобанов каза за "Репортери без граници", че е убеден, че властите в Царево са реагирали в отговор на негово разследване на злоупотреба с публични ресурси и корупция.
Кметът може да ме съди за обида, ако не харесва статиите ми и аз ще докажа в съда, че съм прав, каза Чобанов. Методите, използвани от него, са характерни за стария режим. Това, което ми се случва не е изолиран случай.
Местни журналисти стават често жертва на яростни реакции от страна на управниците, но те не смеят да се оплачат, защото са икономически зависими и се страхуват от отмъщение, казва Чобанов.