mamkamu.blog.bg

Егати и общината бургаска

Тия дни в Бургас ще се състоят т.нар. дни на руската култура. Тази година те ще са посветени на 65 годишнината от „Победата във Втората световна война”. По всичко личи, че всичко това се организира от общината и макар всичко да мирише на чисто русофилство, може някак да бъде преглътнато от нормалния човек.

На официалния сайт на общината обаче е обявена програмата, от която е видно, че на 09 май цялата патаклама ще започне с, цитирам, „Тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника  "Альоша" по повод Деня на победата”.

Чудех се, какъв ли ритуал ще е тоя, в който едни българи поднасят цветя на паметника на окупаторска армия, защото Альоша е точно това: „Паметник на Съветската армия”, но вече май започвам да се сещам. Гледал съм „колегите” им от София и мисля, че и това мога да преглътна –малоумници дал Господ. Знам, че те не са виновни.

Когато обаче това се извършва от българска община –една представителна институция, си е вече чисто безобразие. Още повече, че кметът на Бургас е член на ГЕРБ и наскоро даже бе избран в ръководството на тази дясна партия, член на ЕНП.

Безобразие е също, че в официалния сайт на една българска община е възприет съветско-руският маниер на изписване, според който Денят на победата и Победата се изписват с главни букви, сякаш четем руската преса преведена на български. Алоо, ония времена отдавна отминаха!

В Европа от години празнуват КРАЯТ на Втората световна война, а от руските железни глави думата ПОБЕДА все още не може да излезе, макар че живи свидетели на онези събития почти вече няма. Две думи -едната обединяваща, а другата разделяща. В община Бургас явно са избрали своята още преди 65 години.