Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Пандата" разобличена

Наскоро уебсайтът, China Digital Times, публикува структурата на китайската Държавна сигурност, заедно с нейните цели и обхват. Това доведе до дискусии относно законността на системата и нейните насилствени способи. На следващия ден базираният в САЩ уебсайт, бе атакуван и недостъпен за няколко часа.

----------------
Дойче Веле каза на 6ти февруари, че China Digital Times е разкрил групите, които китайската Държавна сигурност е взела на прицел, като например такива, които имат и изразяват различни от „общия глас” мнения, както и активисти за права и вярващи групи.

Адвокатът по човешки права, Танг Джитиан, смята, че мишените на ДС са дори още повече. Той каза: „Главната мишена са добрите хора, или тези, които са действително упорити в човешките права, такива, които спазват закона, включително някои вярващи, както и свободомислещи писатели и хора, с които е злоупотребено в правосъдната система”.     

Държавна сигурност се състои от единици за вътрешна сигурност под полицейското бюро. Това е Гестапото на Китайската комунистическа партия, имащо секретен характер. Нетизени наричат китайската Държавна сигурност, „Пандата”.

Когато има обществени мероприятия или събирания, „пандите” ще се настанят на всички ъгли, като повечето от нейния персонал ще са цивилни. Техните работни методи включват наблюдение, убеждаване, домашен арест, задържане, или дори изтезания. Някои смятат, че тази система нарушава човешките права и закона. Те са като Гестапо.

Служителите на ДС обикновено не показват документите си и прибягват до ругатни, заплахи и побой. Танг Джитиан каза: „Те са като тайната нацистка полиция в Германия. Но Гестапо може поне да са носили униформи, докато в Китай те са цивилни, поне тези, с които са се сблъсквали мои приятели. Те рядко показват служебните си карти и пазят в тайна своите имена и детайли”.

В известният случай с прегазения Чян Юнхай от Джеджянг, доброволният следовател Шуе Мингкай, се е сдобил с важно доказателство за убийството на Чян. Но ДС веднага го арестува. Хе Депу, член на Демократичната партия, бе нападнат от дузина агенти на ДС, след като бе освободен от затвора след 8 годишен престой.

Г-н Джао, който е под прицела на ДС, каза: „Тъй като не се съобразявам с линията на партията и искам да говоря открито, те ме наблюдават. Ако вместо да говоря истината, лъжа в тон с партията, те не само няма да ме наблюдават, но и ще ме подкрепят”.  

Уебсайтът Minghui публикува много материали за тормоз на Фалун Гонг практикуващи от ДС, включително фабрикуване на лъжи, заплахи и насилие, които са довели до смъртта на много от тях. Хао Фенгджун, бивш служител на китайската ДС, разкри как намиращия се под ДС,  Офис 610, преследва Фалун Гонг и прави пари от това.

China Digital Times публикува статия на Янг Гуангуей, агент на ДС в Джеджиянг, в която се разкрива тази неизвестна „специална информационна” система, обслужваща директно държавни служители и департаменти.    

По този въпрос г-н Джао каза: „Това е за да се пази властта на партията. Комунистическата партия е узурпирала власт, която принадлежи на хората, не на партията. ДС потиска хората, или казано просто, те са полицията, потискаща правдата. Техните оръжия са насочени срещу дисидентите, активистите за човешки права и хората, които са против корупцията”. 

Адвокатът по човешки права, Джянг Тянйонг, каза за Дойче Веле, че действията на ДС нарушават закона, но че така оперира полицейската система. Джянг смята, че интернет е добър начин за разобличаване. Публикуване на насилието на ДС е от полза за свободата на информация и може да предпази хората.

China Digital Times, уебсайт на китайски и английски език, се домакинства от Анти-властова лаборатория в Университета на Калифорния, Бъркли. Статиите се пишат от студенти и блогъри, но сайтът е блокиран от китайската Файъруол. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!