Деян Донков става инспектор в Бургас

Lupa BG

Актьорът с главна роля в спектакъла "Гнездото на гарвана" в Драматичния театър "Адриана Будевска"

Актьорът Деян Донков ще влезе в ролята на инспектор, който пристига в имение, обитавано от няколко поколения жени, за да разнищи мистериозно убийство. Това е първото му и отдавна желано гостуване в трупата на Драматичен театър "Адриана Будевска", обяви временно изпълняващият длъжността директор Богдан Петканин по време на пресконференция в културната институция в Бургас. 

Деян Донков ще участва в постановката по текст на Дон Нигро "Гнездото на гарвана", чиято премиера се очаква на 18 ноември. В нея той ще си партнира с актрисите Аглика Бояджиева, Анна Кошко, Ива Трифонова, Милена Маркова и Пепа Николова. Режисьор е украинецът Павел Гатилов, за когото това е второ заглавие на сцената в Бургас, след като през миналия сезон дебютира в морския град с "Летните оси ни хапят даже през ноември". 

Сценографията и костюмите са дело на Жанета Иванова, която по думите на Петканин е имала изключително успешно представяне в Бургас с работата си по постановката "Кралицата на красотата ("Бившата Мис на малкия град")" с режисьора Боил Банов.

Павел Гатилов отказа да разкрива сюжета на пиесата, за да запази мистерията за публиката. Описа я като криминале с качества на комедия и трилър. По думите му репетициите с екипа вървят прекрасно. "Деян е много добър, талантлив, инициативен актьор", допълни режисьорът.

"Комедията е сериозен жанр поне за мен. Евтиният хумор не е присъщ за моята актьорска палитра. Обичам по-абсурден хумор, който съдържа в себе си и трагедия, и други елементи", коментира Деян Донков. Той разкри, че онова, което го е привлякло в пиесата, е, че тя преминава през няколко жанра, докато накрая достига до "тази безжанровост на самия живот".

Актьорът допълни, че репетициите минават в много добър и позитивен дух.

"С Павел имаме много добър диалог. За жалост в България обикновено нещата стават със сопата и с режисьорите често се стига до кавги, което може би идва от местния балкански нрав, докато както и за "Орфей" с Йерней Лоренци, така и сега с Павел процесът минава много спокойно и приятно", заяви Донков.  

Петканин обясни, че постановката е била заложена в плановете на театъра още от предишния, вече покоен директор Борислав Чакринов. Той отбеляза още, че конкурсът за абсолвенти от специалност режисура на името на Борислав Чакринов вече освен финансова подкрепа от Община Бургас за наградния фонд, има подкрепа за разходите по организирането си и от Министерство на културата.

"Конкурсът дава възможност на участниците в него да се дипломират на камерната сцена на театъра в Бургас. До този момент заявки за участие в него са подали шест души. Комисията, която ще отсее двама финалисти, е съставена от Валентин Танев, Емил Бонев, Богдана Костуркова, Димитрина Тенева, директора на театъра, който към момента съм аз, както и Диана Саватева от Община Бургас", допълни режисьорът. Плановете е те да бъдат оценени до ноември, а победителят да бъде избран между двамата финалисти и в началото на следващата календарна година да направи официалната си премиера пред публика.  

Петканин обяви, че другата премиера, която театърът ще подготви, също е планирана от Чакринов още преди смъртта му. Репетициите за нея трябва да започнат идния месец на камерна сцена. Пиесата е "Щастливият избраник" от френския автор Ерик Асус, но в момента все още се търси режисьор за нея, допълни и.д. директор на театъра в Бургас. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Деян Донков става инспектор в Бургас - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!