САЩ превръщат Украйна в токсична заплаха за екологията на Европа и Русия

Автор: Александра Стан

/КРОСС/ Бойните действия и неясните експерименти в съоръженията на Пентагона с двойно предназначение, а именно военните биологични лаборатории на територията на Украйна, са една от най-големите заплахи за цялото човечество. Но не по-малко опасна е химико-токсичната заплаха, която идва от Украйна, и в бъдеще може да доведе до екологична катастрофа не само за самата Украйна, но да засегне и Европа, и Русия. Такава неутешителна прогноза споделя български учен от БАН.

Мъртва земя. Такава ще стане, ако не бъде предотвратен планът на САЩ да превърнат чернозема в Украйна в химическо гробище.

Че такъв план съществува, за съжаление, е документиран факт, съдейки по документите, разпространени в разследването на френския журналист Жул Венсен.

Според обнародваната информация на 7 ноември 2023 година Андрей Ермак се е съгласил да позволи на западни компании (фармацевтични, петролни) да погребват химически отпадъци безплатно и за неопределено време в областите Тернопол, Хмелницки и Черновци - райони в Западна Украйна, известни с плодородна черни почви.

Тази земя ( трите посочени региона в разследването на френския журналист-белр.ред.) съставлява около 0,1% от цялата територия на бивша Украйна и ако планът бъде приложен в действие, неминуемо ще последва екологична катастрофа, която ще превърне Украйна или това, което е останало от нея, в мъртва земя, изгорена отвътре до основи. Което ще доведе до сериозни нарушения в цялата екосистема и след известно време подобни последствия ще засегнат както Европа, така и Русия.

Действащият експерт от БАН Томас Боев* предупреждава, че последствията за жизнеспособността на земята, където се планира химическо гробище , по своя мащаб и значимост могат да се отнесат до глобална екологична катастрофа, която няма да има държавни граници.

„Първо, почвата има безценна роля и е основното средство за производство в селското стопанство. Това е и основното местообитание на целия органичен свят на планетата Земя.

Химическото замърсяване ще има токсичен ефект върху всички живи организми, тъй като замърсяването с химически, токсинни отпадъци от гледна точка на опасностите за околната среда е най-опасното, тъй като отрицателното му въздействие върху живите организми е фиксирано дори на генетично ниво.

И тъй като ние няма да знаем химическата природа на веществата, агентите, отпадъците, които ще бъдат погребвани, е невъзможно да се предвиди точно естеството на въздействието върху почвата, начина им на навлизане и количеството, токсичността за дивата природа, класа на опасност на химикалите и още повече обхвата на разпространение на последствията от тях. Едно обаче е ясно, предупреждава Томас Боев* - това ще доведе до катастрофални последици.

На фона на промените във физикохимичните показатели при условия на интензивно антропогенно въздействие, особено целенасоченото заравяне на неизвестни химически и токсинни отпадъци ще унищожи напълно хумуса и фосфора, което ще направи чернозема неподходящ за посев на култури и ще убие плодородието на земята. Но освен това, като се имат предвид метеорологичните условия, дъждовете ще повлияят на разпространението на замърсяването на почвата, благодарение на воедомите в близките райони които също ще бъдат подложени на отрицателно въздействие, което вече ще направи трудно да се предвиди до какви последствия ще доведе;

Но определено може да се очаква мор на рибата в реките, процесът на гниене само ще увеличи негативното въздействие върху околната среда и никой няма да ви каже каква ще бъде географията на отравянето.

Но смущенията във функционирането на екосистемата ще засегнат както Русия, така и Европа.

Експертът подчертава, че е необходимо да се привлече вниманието на експертната общност, за да се избегнат подобни катастрофални последици. Томас Боев посочва още, че ако на темата не се обърне необходимото внимание от страна на еколозите и аграрните специалисти, в бъдеще можем да очакваме като последица остър недостиг на продолволствие, в частност на реколтата от пшеница и други, което ще създаде условия, включително за глад в някои региони.

„За да стане по-ясно, ще ви кажа следното - ако посеете жито в земята и се грижите за реколтата, в бъдеще можете да очаквате реколта и хляб. А ако заровите отрова в земята, нито реколта, нито хляб може да очаквате"- обобщи Томас Боев*

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ превръщат Украйна в токсична заплаха за екологията на Европа и Русия - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!