Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавният департамент на САЩ: „Глобалното движение за религиозна свобода е вече реалност“

(Minghui.org) На Международния ден на религиозната свобода (27 октомври) държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео публикува съобщение за пресата, в което потвърди усилията на САЩ за религиозна свобода.

Това е продължение на последователните действия на правителството на САЩ за противодействие на преследванията, основани на убеждения, особено на тези в Китай. По целия свят САЩ и другите западни страни засилиха усилията си за санкциониране на нарушителите на човешки права, включително онези, които участват в потискането на Фалун Гонг в Китай.

Съобщение за пресата от Държавния департамент на САЩ

Международният закон за религиозна свобода беше приет от САЩ през 1998 г,. за насърчаване на основните права на религиозна свобода за хората по целия свят, отбеляза Помпео. „Човек, независимо от религията или убежденията си, трябва да бъде свободен да организира живота си в съответствие със съвестта си“, каза той и добави, че това е основен приоритет на външната политика на САЩ.

„И все пак днес три от най-грубите нарушители на религиозна свобода в света - Китайската народна република (КНР), Иран и Северна Корея - засилиха принудителните си мерки, за да заглушат собствения си народ“, продължи той, „Което е по-лошото, КНР се стреми да изкорени всички форми на вяра и убеждения, които не са в съответствие с доктрината на Китайската комунистическа партия."

„Глобалното движение за религиозна свобода вече е реалност“, заключава Помпео, „то е богато на регионално, културно и политическо многообразие, и свидетелства за универсална, недвусмислена истина: всеки човек навсякъде има право да вярва или да не вярва, да променя убежденията си, да изразява своите убеждения, да се събира и да преподава."

Ето защо през февруари 2020 г. беше стартиран Международният алианс за религиозна свобода или вяра (IRFBA), чрез който „31 държави обещаха да се ангажират с тази мрежа от съмишленици, посветена на справяне с предизвикателствата по света“. Оттогава няколко държави освободиха лица, които бяха незаконно затворени заради убежденията им, да се съберат със семействата си.

Ангажимент на 31 нации

Според Държавния департамент на САЩ, IRFBA е създадена от съмишленици, за да утвърди свободата на религията или убежденията по целия свят. Организацията вярва, че трябва да се направи повече за защита на членовете на религиозни малцинствени групи и борба с дискриминацията, както и за преследването въз основа на религия или убеждения.

Сам Браунбек, посланик на САЩ за международна религиозна свобода, също така разкритикува ситуацията в Китай.

„Китай обяви война на вярата. Видяхме нарастваща злоупотреба на китайското правителство с вярващите от почти всички религии и по всички части на страната", каза той по време на интервю за ShareAmerica на 22 октомври, "Китай засили репресиите срещу християните, затваря църкви и арестува привърженици за техните мирни религиозни практики. Затова ние казваме на Китай: Не се заблуждавайте; няма да спечелите войната си с вярата. Това ще има последици за вашето положение у дома и по света."

Санкциониране на нарушителите на човешките права

През последните няколко месеца много държави, включително САЩ, засилиха действията си срещу нарушителите на човешките права.

На 9 юли правителството на САЩ обяви санкционирането на Бюрото за обществена сигурност в Синцзян и четирима служители на Китайската комунистическа партия (ККП) съгласно Глобалния закон на Магнитски, приет от Конгреса през 2016 г.„Китай налага управление на терор над религиозните малцинства - християни, тибетски будисти, уйгурски мюсюлмани, Фалун Гонг и други“, съобщава Wall Street Journal в статия от 22 септември 2019 г., озаглавена „Основната заплаха от Китай е морална“.

Един от четиримата санкционирани служители на ККП е Чен Куангуо, секретар на ККП в автономния район Синцзян Уйгур, който преди е работил в провинция Хенан. Друга статия на Wall Street Journal, публикувана на 7 април 2019 г., отразява нарушението на човешките права, извършено от Чен, когато е работил в провинция Хенан. „След като правителството обяви извън закона духовната група на Фалун Гонг през 1999 г., г-н Чен участва в репресиите като висш служител от Хенан, с отговорности за унищожаване на брошурите, книгите и компактдисковете на групата. По-късно той ръководи усилията за прочистване на партийните редици в Хенан от Фалун Гонг чрез превъзпитаване и изгонване на нарушители, според досиетата на провинцията“, пише статията, озаглавена „Китайският твърд курс: Лидерът на мюсюлманските репресии в Пекин става влиятелен“.

Федералната демократическа партия на Германия (FDP) също прие Закона на Магнитски през септември т.г. Гайд Йенсен, член на парламента, се позова на закона за „целенасочен режим и лични санкции на европейско и германско ниво“, за да се накажат нарушенията на човешкото и международното право в световен мащаб.

Въпреки че през 2019 г. Европейският парламент прие резолюция за страните членки да приемат закони, подобни на Закона на Магнитски в САЩ, Германия не го е приложила, обясни Йенсен. Ето защо тя се надява да бъдат приети подобни закони като тези в Обединеното кралство и Канада въз основа на Глобалния закон на Магнитски.

Изпратени списъци с нарушители на човешките права срещу Фалун Гонг

Практикуващите Фалун Гонг също работят с много правителства, за да накарат нарушителите на човешките права да бъдат подведени под отговорност за техните престъпления. През юли 2020 г. практикуващи в пет държави (САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия) представиха трети списък с извършители, участващи в преследването на практикуващи Фалун Гонг в Китай.

Този нов списък следва съответно подадения такъв през септември 2019 г. и друг през ноември 2019 г. Подобно на предишните изявления, новият списък включва лица от различни нива на управление в различни региони на Китай.

Историята ни е показала многократно, че наказанието може да се забави, но не се забравя. На нарушителите на човешки права често е търсена отговорност дори и по-късно в живота им. Така например, Райнхолд Ханинг, охранител на SS в концентрационния лагер Аушвиц в окупирана Полша между 1942 и 1944 г., е осъден в германски съд като съучастник в 170 000 убийства. Оскар Грьонинг, друг охранител от SS, работил в концентрационния лагер Аушвиц до 1944 г., е признат за виновен за съучастие в масови убийства и е осъден на четири години лишаване от свобода на 83-годишна възраст.

Chinese version available

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://en.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!