Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай бесни! Над 120 страни подкрепиха резолюция на СЗА за независимо проучване на коронавируса. Пекин открито призна, че иска да трансформират света към комунизъм

(Minghui.org) Световната здравна асамблея (СЗА / WHA), органът за вземане на решения към СЗО, наскоро прие резолюция, призоваваща за безпристрастна оценка на отговора на коронавирус пандемията. Предложена от Австралия, тази инициатива е подкрепена от 122 страни, както съобщава The Guardian на 18 май в статия, озаглавена „Австралия приветства глобалната подкрепа за независимо разследване на коронавируса“.

Съединените щати, които имат най-голям брой съобщени случаи на инфекции и смърт, преразглеждат връзката си с Китайската комунистическа партия (ККП). В доклад на Белия дом от 20 май се анализира как ККП е използвала свободното общество, за да прекрои международната система в своя полза и да предложи решения за справяне с този проблем.

Глобална подкрепа за разследване на коронавируса

Резолюцията на СЗА призовава генералния директор да започне „поетапен процес на безпристрастна, независима и всеобхватна оценка, включително използвайки съществуващите механизми, където е подходящо, за преглед на натрупания опит и изводите от координирания от СЗО международен здравен отговор на Covid-19, включително ефективността на механизмите, с които разполага СЗО".

Резолюцията изисква системен преглед на отговора на света на Covid-19. Според статията на The Guardian, резолюцията е подкрепена от 122 държави, включително членове на Европейския съюз и Африканската група, както и Великобритания, Русия, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Австралия е един от най-ранните спонсори, а външният й министър Марис Пейн заяви, че резолюцията включва основните три елемента, които правителството му е поискало. Тоест, прегледът трябва да бъде „безпристрастен, независим и всеобхватен“.

В отговор на резолюцията Китай обяви 80% тарифа за австралийския ечемик. Федералният министър на земеделието на Австралия Дейвид Литълпрауд заяви, че Австралия не е в търговска война с Китай и няма да отмъщава.

В Китай китайската интернет армия публикува много съобщения по тази тема. „Ще се откъснат ли [Австралия и САЩ] от Китай?“ един пост със силен национализъм гласи: "Без Китай, какво ще ядат?!"

По-късно СЗА официално прие резолюцията единодушно, съобщи ABC News в Австралия на 19 май. „Ние сме в самото начало на този процес и трябва да процедираме със СЗО, с членове на СЗО, относно това какво ще стане", каза външният министър Марис Пейн.

Секретарят на САЩ: Подценяваме враждебността на Пекин към свободните нации

По време на пресконференция от 20 май Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посочи, че „фокусът на медиите върху текущата пандемия рискува да пропусне по-голямата картина на предизвикателството, представено от Китайската комунистическа партия“.

Той каза: „Китай е управляван от брутален, авторитарен режим, комунистически режим от 1949 г. насам. В продължение на няколко десетилетия смятахме, че режимът ще стане повече като нас посредством търговия, научен обмен, дипломатическа работа, като ги пуснахме в СТО като развиваща се нация. Това не се е случи."

„Ние значително подценихме степента, в която Пекин е идеологически и политически враждебен към свободните нации. Целият свят се събужда от този факт."

Помпео посочи, че враждебността на китайския комунистически режим към свободния свят се корени в самата му същност, и че „природата на този режим не е нищо ново“.

Той добави, че „Отговорът на Китайската комунистическа партия на избухването на COVID-19 в Ухан ускори нашето по-реалистично разбиране за комунистически Китай“.

Доклад от 16 страници на Белия дом, озаглавен „Стратегически подход на Съединените щати към Китайската народна република“ прави преглед на дипломатическите отношения на САЩ с Китай от 1979 г. насам. 

„Бързото икономическо развитие на КНР и засилената ангажираност със света не доведоха до сближаване с гражданския, свободен и отворен ред", пише в доклада, "Пекин открито призна, че се стреми да трансформира международния ред, за да го приведе в съответствие с интересите и идеологията на ККП".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://en.minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!