Следвайте "Буднаера" в Телеграм

8 държави против отпадането на мониторинга за България, сред тях са Германия и Франция

Между осем и единадесет страни-членки са възразили на препоръката на Европейската комисия Механизмът за сътрудничество и проверка за България да отпадне, съобщи „Капитал“. 

Тази седмица Европейската комисия похвали България за напредъка в реформите на съдебната система и борбата с корупцията, като предложи приложението и спазването на реформите да се наблюдава и контролира и от национален механизъм, и от ЕС. За Румъния обаче ЕК обяви, че мониторингът остава, тъй като се наблюдава отстъпление от напредъка, постигнат в предишни години и това развитие е източник на голямо безпокойство. 

Засега това е само препоръка, която ще бъде изпратена за мнение в Европарламента и Съвета на ЕС, както е било при изготвянето на всички предишни доклади. ЕК има право сама да прекрати мониторинга, но тя предпочита да се консултира с другите институции, като Юнкер ще остави окончателното решение на наследничката си Урсула фон дер Лайен и нейната все още неодобрена от Европарламента комисия.

По принцип се очакваше няколко страни да имат възражения срещу отпадането на мониторинга върху България, но те да останат малцинство, което да бъде убедено да преглътне решението на ЕК.

След първото заседание на дипломатите от страните членки, в което те са се запознали с доклада по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), сред недоволните обаче се оказват и Франция, и Германия, пише „Капитал“. Освен двете най-големи страни в ЕС, срещу мнението на Европейската комисия били още Холандия, Белгия, Люксембург, Австрия, Испания и Дания, твърди изданието, позовавайки се на източници в Брюксел. Освен това Португалия, Швеция и Финландия също не са ентусиазирани, но специално Хелзинки не е взел отношение, тъй като в момента e председател. 

Заради тази опозиция ситуацията с наблюдението може да се окаже подобна на тази с Шенген – ЕК има положително становище за влизането ни, но няколко страни блокират решението, обобщава изданието. 

19 минути

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!