Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сърбия стана член на Евразийския икономически съюз

medvedev-brnabich

Дмитрий Медведев и Ана Бърнабич

Страните от Евразийския икономически съюз и Сърбия подписаха днес споразумение за създаване на зона за свободна търговия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Споразумението бе подписано в рамките на заседанието на Евразийския междуправителствен съвет в Москва с участието на премиерите на Русия и Сърбия Дмитрий Медведев и Ана Бърнабич, както и премиерите на останалите членки на ЕАИС – Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Новото търговско споразумение не само напълно хармонизира условията за търговия на Беларус, Казахстан и Русия със Сърбия, с която те вече имат двустранни договорености за свободна търговия, но и създава аналогичен режим за арменските и киргизстанските стоки, за които досега нямаше преференции за достъп до сръбския пазар, съобщи пресслужбата на руското правителство.

Постигнатите договорености съдържат икономически изгоди за страните от ЕАИС и Сърбия както в краткосрочна, така и в средносрочна перспектива във връзка с реализирането на възможностите за износ в условията на разширяване на обхвата на режима на свободна търговия.

Заместник ръководителят на руската правителствена администрация Сергей Приходко каза по-рано пред журналисти, че подписването на споразумението няма да нанесе вреди на интересите на ЕС.

БТА, Фактор бг

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!