Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Изборът на Гешев вече е в ръцете на Радев. Да се окървави този ден, щеше да е отвратително!

"Да се окървави целия този ден, щеше да е отвратително. Бяха взели повече мерки този ден. Не е вярно, че е имало повече полиция от преди. МВР са си взели мерки. Дали одобрявам протестиращите да затворят най-натовареното кръстовище в София – категорично не“.

Това заяви министър-председателят в сутрешния блок на Нова тв  по повод вчерашния избор на Иван Гешев за главен прокурор и протестите около избора му "за" и "против".

 По повод призива на Росен Плевнелиев президентът Радев да не подписва указа за назначаването на избрания Иван Гешев, премиерът заави: „Това е негова работа на Росен Плевнелиев да коментира. Законът е такъв ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат за главен прокурор. Кога президентът ще го подпише не е наша работа. Можем само да чакаме", коментира той процедурата оттук нататък.

Борисов още веднъж повтори, че би било лицемерно той да предложи кандидат за главен прокурор." Едно правителство може да изпрати юрист, който харесва то. Харесвам си Виктор Николаев например. Приемаме, че вчера беше избран той. И утре той отива да повдига обвинение на Корнелия Нинова. Обществото щеше ли да вярва на един партиен кандидат?", запита риторично премиерът.

По думите му той 100 % е стоял настрани от процеса на избора на главен прокурор

“Правителството няма нищо общо с избора на Иван Гешев за главен прокурор. Ако той се „пришие“ на нечий гръб, ще е на „първия човек в държавата“ - президентът Румен Радев, на когото по конституция му е вменено да подпише указа за назначаването на обвинител номер едно... 

"След избора на Иван Гешев в историята няма да пише "по времето на премиера Бойко Борисов. Ще се напише: по времето на управлението на Румен Радев беше избран Иван Гешев. Защо това нещо да се залепи към ГЕРБ? С какво ние сме помогнали за този избор? Всичко е в ръцете на президента“, ясно заяви Борисов.

Представете си сега и главният прокурор да стане мой съветник, а шеф на съдиите другият мой съветник. Това е било в България и то преди 10-тина години. Какво като е по време на изборите? Едното е избор на съдебната власт, другото е избор на местната власт", посочи още той.

"Към този момент не допускам такива възможности. Аз съм практичен човек, няма такава теория". Така Борисов отговори на въпроса за кого ще гласува, ако кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова не отиде на балотаж. 

"Това ни е най-евтината кампания, изхарчили сме толкова, колкото е в рамките на позволеното, без дарения от фирми или физически лица", поясни Борисов.

Премиерът разкри и кой му звъни винаги рано сутрин: Най-рано ми звъни винаги дежурният по МВР, всяка сутрин около 6, 6:30. "Днес говорих и с главния секретар за затварянето на "Орлов мост". Не може да се разхождаш по "Орлов мост" и да говориш за върховенството на закона", разгневи се Борисов на нерегламентираните протести против номинацията на Иван Гешев за прокурор. 

"Любимата ми улица е "Граф Игнатиев", защото живеех в района и помня каква разруха беше там десетилетия.  Приятели нямам и съм го казвал, защото те започват да злоупотребяват. Обирали са ме няколко пъти, в управлението на БСП, но не се заяждам, подчерта министър-председателят.

Аз приятели нямам, това коментира премиерът Бойко Борисов на въпрос дали има приятели и не се ли е разделил наскоро с един от най-близките си хора в ефира на bTVв близко време. Премиерът заговори и за своето хоби. "Кучетата са ми любимите. В двора ми в Банкя са 3, в Бояна съм си взел 2.", заяви той.

"Ние не сме съгласни с това нещо. Те се опитват да вземат част от нашата история. Или ще се съобразят с това, или няма да получат подкрепа. Имат още 6 месеца да се поправят. Ние затворихме 4 ядрени реактора за да влезем в ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод кандидатурата на Северна Македония.

Борисов коментира и дали ГЕРБ са омръзнали на избирателите. "Трябва да докажем, че сме най-добрите. Нормално е да омръзнем, ама това е като своя жена или свой мъж. По-добро засега няма. Нещо може за момента да ти се стори по-добро, по-русо, но накрая става ясно, че по-добро от своето няма", заяви Борисов и допълни " Леко, леко си се примъкваш вкъщи и си мълчиш". "Нашата партия вече отговаря на всички. Кой както се чувства", завърши Борисов.

,,Хубаво е да има балотажи, защото това е демокрацията. Има хора в партията, с които ще се разделим, защото са компрометирали името на партията. Колкото повече конкуренция има, толкова ГЕРБ ще става по-силна като партия. Но искам да подчерта, че партията ще е безкомпромисна към всеки, който започне да се чувства като дерибей'', предупреди лидерът на ГЕРБ.

,,Работил съм за всички градове по равно. Да, винаги в София се помага най-много, защото тук живеят два милиона души. Когато станах кмет, вие идвахте на работа по един коларски път (към водещите в сутрешния блок, б.р.). Къде беше Северната, къде беше Западната тангента? Че ние не сме спрели да работим! Всичко правя със сърце и душа и зная, че накрая ще бъде разкошно! Ами със ''Струма'' вече влязохме в планината. Когато направих Дунав мост-2 и отидоха да го откриват Михаил Миков и Пламен Орешарски  без да ме поканят – това беше срамота'', обясни още Борисов.

Валери Симеонов и Цветан Цветанов са дует сега, каза още Борисов. Той реагира на въпрос по повод позицията на бившия втори човек в партията, че ГЕРБ е абдикирала от някои градове заради ДПС.

"Глупост е това, водим с тях битка", посочи Борисов. В своя изява Валери Симеонов пък обяви, че Цветанов е отстранен заради ДПС.

Борисов заяви, че ТЕЦ "Варна" не е пример за обвързаност между ГЕРБ и ДПС. "Каква е тази обвързаност? Става дума за енергетиката. Нека всеки си гледа работата", заяви Бойко Борисов. И допълни: "Те имат право да говорят какво си искат, аз имам право да не им обръщам внимание. Прекрасно ги познавам и двамата."

Според Борисов нападките от Симеонов не заплашват стабилността на управлението. "Той се изказва срещу мен, аз не съм казал нищо срещу тях. Ако искат да стоят във властта. Имаме подписано споразумение, прекрасно. С Каракачанов работим добре", обобщи лидерът на ГЕРБ.

Той допълни, че не обръща внимание, защото преди избори лидерите на партии "минават на друго ниво" и да бъдат забелязани "правят какви ли не неща". "Така ни подредиха хората, всяка партия и лидер носи отговорност за себе си. Аз отговарям за ГЕРБ и не съм допуснал в нито една ситуация да се правят щуротии", допълни премиерът.

,,За мен е важно ГЕРБ да бъде първа политическа сила. Важно е колегите от Патриотичния фронт също да се справят добре. Иначе в София нямаме пряк сблъсък с БСП, те са кукувици'', сподели премиерът и заяви, че не вижда как би могла да работи Мая Манолова без общински съветници зад гърба си.

,,Това е подарък на България, не на Бойко. Това е добър сигнал за инвеститорите, не за мен, защото утре ще управлява някой друг'', отговори той на въпрос дали отпадането на механизма за наблюдение е подарък на Юнкер по случай края на мандата му начело на ЕК и напомни, че от следващата година всички държави-членки на ЕС ще бъдат следени с новия механизъм за наблюдение.

''Фолксваген'' е частна компания. Ние сме си сложили нашата оферта. Само през миналата седмица открихме два завода за автомобилостроене'', каза Бойко Борисов.

,,Перспективата за Северна Македония остава. Когато България трябваше да влезе в ЕС и НАТО, тогава го наричаха цивилизован избор. В Северна Македония не е така и в Албания не е така. Но те имат още шест месеца да се поправят. Ние затворихме четири ядрени реактори, за да влезем в ЕС'', заяви министър-председателят относно отказа за започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!