Шрамайер за България: "Става все по-лошо"

"Струва ми се, че ЕК се интересува не толкова от състоянието на правовата държава в България, колкото от това да удържи на власт прозападния премиер Борисов", казва Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в София.

ДВ: Очаква се Европейската комисия още до края на този месец да отмени Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България. Достатъчно стабилна ли е правовата държава в България, за да може да отпадне този механизъм?

Шрамайер: Не. Досега обаче МСП не накара българското правителство да проведе някакви сериозни реформи, така че всъщност може и да отпадне. Все пак в интерес на истината трябва да се каже, че МСП имаше едно друго въздействие, което не бива да се подценява: той даваше сили на българската опозиция в борбата ѝ срещу произвола в съдебната система. Освен това на мястото на МСП ще дойде друг инструмент, който ще важи за всички държави в ЕС. Тоест, вече няма да го има елементът на дискриминация, от който винаги се е оплаквало българското правителство. А Борисов се нуждае от какъвто и да е успех, дори от най-дребния: ако не е Шенген или приемане в еврозоната, то поне да е отпадането на МСП.

Струва ми се, че в последно време Еврокомисията се интересува не толкова от състоянието на правовата държава в България, колкото от това да удържи на власт прозападния премиер Борисов. Защото ако вярваме на онова, което пише Евгений Дайнов например, неговите дни са преброени. Според Дайнов, той и сега вече не може да се наложи над проруската турска партия с нейните олигарси.

За намеса на Москва говорят и караниците в българо-македонската историческа комисия, в резултат от които София може да не подкрепи приемането на Северна Македония в ЕС - илюстрация са полемичните изявления на проруския министър на отбраната Каракачанов. Вече си представям заглавията: „Гоце Делчев възпрепятства приемането на Скопие в ЕС".

ДВ: Вие вече от години внимателно наблюдавате съдебната система и състоянието на правовата държава в България. Какво Ви прави впечатление в последно време? Кои са най-големите проблеми?

Шрамайер: Става все по-лошо. Ще дам само два примера. Председателят на Върховния касационен съд, който държи на върховенството на закона, стана обект на дискриминация, тормоз, дори преследвания (развинтените болтове). Второ, номинирането на Иван Гешев за нов главен прокурор. По мнението на многобройни български юристи, дори в сравнение със своя предшественик той в още по-малка степен би бил гарант за една съдържателна дейност на прокуратурата.

ДВ: МСП вероятно ще бъде отменен непосредствено преди избора на новия главен прокурор. Как мислите: дали Европейската комисия смята, че всичко е наред с избора на нов главен прокурор в България?

Шрамайер: Едва ли. Но тя какво ли може да направи?

Автор Александър Андреев

Източник/ци: https://www.dw.com/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни