"Репортери без граници": Ситуацията в България е ужасяваща, никога не е било по-зле – Следва... "Репортери без паспорти"

'Репортери без граници': Ситуацията в България е ужасяваща, никога не е било по-зле


Ситуацията е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега", особено преди номинацията на главния прокурор, коментира директорът на "Репортери без граници" за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел.


"Никога не е била толкова зле, откакто България стана демокрация", допълни генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.


Двамата говориха пред репортери след срещата си с президента Румен Радев. "Изразихме тревогата си от назначението на следващия главен прокурор, смятайки, че кандидатът, който би бил назначен, изрази възгледи за медиите, които не са свързани с професионална безпристрастност и достойнство. Това е риск не само за журналистиката, но и за демокрацията", каза Делоар.

Препоръчахме и нов медиен закон, който да осигури редакционната независимост и авторитета на журналистиката, каза още той. "Да се реагира не е достатъчно. Необходима е системна реформа."

"Очевидно е, че президентът е напълно наясно с причините, заради които страната е на 111-о място в индекса ни", коментира генералният секретар. "Намираме, че е смело от негова страна, като президент на България, да се включва и да изразява ясен възглед за медийната свобода, вместо да отрича всичко, той предпочита да опише истинската ситуация и това е единственият начин тя да бъде подобрена."

"Една от първите мерки трябва да е гаранция, че няма вербални и физически атаки срещу журналистите, или заплахи като тези, които видяхме през последните седмици", отбеляза Аде-Мевел.

"В страната има климат на медийна гражданска война, но това не е плурализъм. Вместо това трябва да има защита на редакционната независимост и свобода, благонадеждност на информацията", коментира Делоар.

"Ситуацията е много притеснителна заради големия натиск върху журналистите, атаките (понякога физически, понякога вербални), заради инструментализацията на медиите срещу опоненти", каза Делоар. "Има и злоупотреба със законите, за да бъде застрашена журналистиката. За нас беше важно да изразим това пред президента."


Три години без отговор от премиера


"Бюрото ни за Източна Европа и Балканите се опитва да се свърже с премиера (Бойко Борисов) от три години. Днес за пръв път получихме отговор – отрицателен, но за пръв път ни отговориха, че премиерът е в Брюксел, така че не е възможно да се срещнем днес", каза Делоар. "За нас този отговор е първа стъпка към започването на диалог", коментира Аде-Мевел.

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...