ГЕРБ Просперитет: Масово фирми търсят работници за 560 лв.

бойко бедност

Въпреки глада за кадри във всички сектори на икономиката, масово фирмите във В. Търново и региона търсят служители за минималната работна заплата, показа проверка на “Янтра ДНЕС”.
Срещу 560 лв. месечно се търсят работници за шивашката, преработващата и хранително-вкусовата промишленост, оператори на машини, продавачи, служители в добивната промишленост, леяри, заварчици, помощен персонал в кухнята и др.
Над 80 са обявените свободни позиции в момента на е-борсата на сайта на Агенцията по заетостта за В. Търново.
За готвачи заплащането е по-високо и е около 900-1000 лв., толкова се предлага и на работещите в дървообработването и за мебелисти. Едни от най-търсените кадри продължават да са сервитьорките, като заплатите в заведенията и ресторантите варират от 600 до 1000 лв.
Сред най-високите възнаграждения е заплата от 1400 лв. за 8-часов работен ден за владеещите немски език, като фирмата е обявила 10 свободни позиции за В. Търново.

Продавач-консултантите се търсят срещу 600 и 850 лв., като често се работи и в почивните дни и затова все по-трудно се намират служители. Обявените свободни места за оперативни счетоводители са между 800 и 1000 лв., колкото се предлага на водачи на мотокар и ел. монтьори.
Най-високите възнаграждения, обявени от местни транспортни фирми, са в размер 2000-2300 евро за международни шофьори.
Заради задълбочаващата се криза с работна ръка от социалното министерство излязоха с резултати от актуализираните прогнози за развитието на пазара на труда у нас в периода 2020-2034 г.
Данните показват, че в дългосрочен план се очаква ръст на търсенето на учители по общообразователна подготовка в средното и в основното образование. Следват професиите медицински сестри и акушерки, чието търсене се очаква да се увеличи с 4800 броя, както и персонал, предоставящ здравни грижи.
Очаква се сериозно да нарасне и търсенето на машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения. Липсата на кадри за пазара на труда ще принуди работодателите да вдигнат заплатите и в по-малките градове, прогнозират експертите.
Весела БАЙЧЕВА
Янтра Днес

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни