ГЕРБ Просперитет: Масово фирми търсят работници за 560 лв.

бойко бедност

Въпреки глада за кадри във всички сектори на икономиката, масово фирмите във В. Търново и региона търсят служители за минималната работна заплата, показа проверка на “Янтра ДНЕС”.
Срещу 560 лв. месечно се търсят работници за шивашката, преработващата и хранително-вкусовата промишленост, оператори на машини, продавачи, служители в добивната промишленост, леяри, заварчици, помощен персонал в кухнята и др.
Над 80 са обявените свободни позиции в момента на е-борсата на сайта на Агенцията по заетостта за В. Търново.
За готвачи заплащането е по-високо и е около 900-1000 лв., толкова се предлага и на работещите в дървообработването и за мебелисти. Едни от най-търсените кадри продължават да са сервитьорките, като заплатите в заведенията и ресторантите варират от 600 до 1000 лв.
Сред най-високите възнаграждения е заплата от 1400 лв. за 8-часов работен ден за владеещите немски език, като фирмата е обявила 10 свободни позиции за В. Търново.

Продавач-консултантите се търсят срещу 600 и 850 лв., като често се работи и в почивните дни и затова все по-трудно се намират служители. Обявените свободни места за оперативни счетоводители са между 800 и 1000 лв., колкото се предлага на водачи на мотокар и ел. монтьори.
Най-високите възнаграждения, обявени от местни транспортни фирми, са в размер 2000-2300 евро за международни шофьори.
Заради задълбочаващата се криза с работна ръка от социалното министерство излязоха с резултати от актуализираните прогнози за развитието на пазара на труда у нас в периода 2020-2034 г.
Данните показват, че в дългосрочен план се очаква ръст на търсенето на учители по общообразователна подготовка в средното и в основното образование. Следват професиите медицински сестри и акушерки, чието търсене се очаква да се увеличи с 4800 броя, както и персонал, предоставящ здравни грижи.
Очаква се сериозно да нарасне и търсенето на машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения. Липсата на кадри за пазара на труда ще принуди работодателите да вдигнат заплатите и в по-малките градове, прогнозират експертите.
Весела БАЙЧЕВА
Янтра Днес

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...