Лаура Кьовеши е окончателно утвърдена за главен прокурор на ЕС

 

Тя вече може да започне мандата си, който е 7 години

Европейска прокуратура ще бъде независима служба, отговаряща за разследване, наказателно преследване и привеждане в съда на престъпления срещу бюджета на ЕС

Румънката Лаура Кьовеши премина през окончателната процедурна стъпка за главен европейски прокурор. Лидерите на политическите партии дадоха зелена светлина на одобрената и вече номинация от страна на Европейския съвет, предаде Нова тв.

Кьовеши вече може да започне седемгодишния си мандат. Бъдещата Европейска прокуратура (ЕППО) ще започне да функционира в края на 2020 г. И ще бъде независима служба, отговаряща за разследване, наказателно преследване и привеждане в съда на престъпления срещу бюджета на ЕС, като измама, корупция или трансгранична измама с ДДС над 10 милиона евро. Списъкът с престъпленията може да бъде разширен в бъдеще, за да включва например тероризма.

Досега 22 държави-членки са се присъединили към Европейската прокуратура. Петте страни, които в момента не участват - Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания, могат да се присъединят по всяко време.

Централният офис на EППО ще бъде базиран в Люксембург, заедно с главния прокурор и колегия от прокурори от всички участващи страни. Те ще ръководят ежедневните наказателни разследвания, провеждани от делегираните прокурори във всички участващи държави-членки.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни