Супертайно посещение на Цацаров и Гешев в САЩ, причините засекретени

.
Иван Гешев - Сотир цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник и кандидат да го наследи Иван Гешев са на тайно посещение в САЩ. Заминали са преди няколко дни с полет през Германия. Заедно с тях е и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Това научи Фрог нюз от дипломатически източници, пожелали анонимност.
Информацията бе потвърдена от три независими източника. В главна прокуратура знаят само, че Цацаров и Гешев ще отсъстват до петък, 17 октомври, защото са „навън“, но не знаят къде. 

Посещението е обвито в мистерия. За седем години, откакто е главен прокурор, Цацаров нито веднъж не е канен в САЩ. Дори се говори, че е в т.нар. „черен“ списък на US-посолството в София и има забрана да пътува отвъд океана. Дали е така, няма доказателства, но е факт, че през целия мандат той посети два пъти Турция (в разгара на скандалите с контрабандните цигари на „Булгартабак“, в който бе замесено името на Делян Пеевски), гостува на приятеля си Юрий Чайка в Москва, посети Азербайджан, Казахстан, Румъния, Дубай посети, където е изнесената централа на Пеевски, но нито веднъж Съединените щати. А подкрепата на САЩ за прокуратурата би била особено важна. Вместо това сме свидетели на годишните доклади на Държавния департамент, където в раздела за България най-острите критики са срещу правораздаването и отказът на институциите да се борят с корупцията, което е явна критика към държавното обвинение.

Много странно е пазенето на тайна за това посещение. Когато Гешев бе в САЩ през март 2019 г. той направи щедри изявления пред медиите. Изреди какви разговори са водени с него там, като подчертаваше, че ставало дума на-вече за борба с тероризма, как сме щели да прилагаме американски модел в тази посока и пр. Истината е, че пo врeмe нa cрeщaтa му cъc зaмecтник-дирeктoрa нa ФБР Дeйвид Бoудич във Вaшингтoн му e билo oбяcнeнo, чe e крaйнo врeмe дa ce прeдприeмaт рeшитeлни дeйcтвия cрeщу кoрупциятa и прaнeтo нa пари в Бългaрия. Бил нaзoвaн и кoнкрeтeн пoлитик-oлигaрх, кoйтo дo мoмeнтa e недосегаем за всички институции.

Защо тогава е пазено в тайна това посещение, вместо да се бие барабана и да се надуват фанфарите, каквато практика бе въведена от Цацаров от времето на Костинбродската афера, фалита на КТБ и бе надградена от Гешев, който всекидневно е медиен герой в репортажи и изявления как бори лошите. Постоянно се хвали и с подкрепата, която получава от трудови колективи, колеги, полицаи, учени и пр. Една подкрепа от Вашингтон би била черешката на тортата, в навечерието на избора му за главен прокурор, но вместо това – мълчание.  

Няма съобщение и в официалния сайт на американското посолство в София, което също е странно – обикновено от мисията са много коректни и отбелязват всички новини, отнасящи се до отношенията САЩ – България.

Информация за посещението няма и в Министерството на правосъдието на САЩ. Ако визитата е официална съобщение щеше да има със сигурност, защото министърът е и главен прокурор, коментираха за Фрог нюз юристи, запознати с правилата и протокола в щатите. Според тях е много вероятно Цацаров, Гешев и Георгиев да са поканени на неофициален разговор по деликатни теми като прането на пари, нарушенията на човешките права и други действия, предмет на дело в Нюйоркския съд и разследване на ФБР по закона РИКО, в които казуси се замесват имената на български политик, банкери и институции.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...