Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Важно, шофьори! Как се обжалва е-фиш?

Важно, шофьори! Как се обжалва е-фиш?

Камери на пътя следят поведението на хиляди шофьори, а вече мнозина са имали нещастието да бъдат хванати в крачка.

Не винаги обаче уловеното от техническите средства съответства на реалността.

Законосъобразен ли е електронният ни фиш и какви са правата ни?

Електронен фиш се издава за всички нарушения, уловени от техническите средства, за които не се предвиждат по сериозни наказания (отнемане на книжка или контролни точки). В зависимост от нарушението законът предвижда и съответната санкция.

Електронният фиш се издава в срок от една година след извършване на нарушението. След изтичането на този срок, нарушението губи давност.

Ако е-фишът бъде издаден в срок, той следва да бъде връчен на собственика на МПС-то с препоръчано писмо с обратна разписка или от съответното длъжностно лице. Ако обаче фишът е издаден след изтичането на срока, то той може да бъде обжалван и съответно - отменен от съда като незаконосъобразен.

Давността за изпълнение на постановената с електронен фиш глоба се определя отново от ЗАНН, като срокът започва да тече от влизане в сила на електронния фиш. Влизат в сила електронните фишове, които: 1. не подлежат на обжалване; 2. не са обжалвани в предвидения срок; 3. са обжалвани, но са потвърдени или изменени от съда.

В 14-дневен срок от получаването на електронния фиш собственикът следва да заплати глобата или да предостави в съответната териториална структура на Министерството на вътрешните работи писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението, и копие на свидетелството му за управление на моторно превозно средство.

На лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш по ал. 4 за извършеното нарушение. Първоначално издаденият електронен фиш се анулира.

В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му.

Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че моторното превозно средство е било обявено за издирване или нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение, обясняват от Съюза на българските автомобилисти.

Директорът на областната дирекция на Министерството на вътрешните работи уведомява собственика на превозното средство, а когато то е собственост на юридическо лице - неговия законен представител, за решението си в 7-дневен срок от датата на анулирането, съответно - на отказа за анулиране на фиша.

Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Жалбата срещу електронния фиш се подава в 14-дневен срок от получаването му, а когато е направено възражение - в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша.

Жалбата се подава чрез органа, издал електронния фиш, до съответния компетентен районен съд. Решението на районния съд подлежи на обжалване пред съответния административен съд.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!