Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предизборни безпокойства: Дали ще стигнат за победата? Има 400 000 „мъртви души“ в избирателните списъци на ЦИК

И ЦИК тръпнат отново невидели,

в едно да гласуват живи и умрели

Реалните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000 (т.е. има 400 000 „мъртви души“), което ще доведе до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори ако реалните числа показват обратното.
Това призна пред БНТ проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

По думите му местните избори са най-сложните за изпълнение. Най-лесни за подготовка били изборите за президент, след тях са европейските, парламентарните и като най-трудни остават местните. Проф. Константинов обясни, че от 2015 г. има усложнение в подготовката на местни избори, защото има по-голям брой кандидати, както и преференции, които допълнително усложняват подготовката.

Най-слабото звено при подготовката на избори е слабата подготовка на секционно-избирателните секции. Константинов припомни и ситуацията отпреди 4 години в зала „Арена Армеец“, като се надява подобни ситуации да не се повторят тази година. Очаква се ЦИК да въведе онлайн примерни протоколи, които да служат като упражнение за секционните служители. 

Михаил Константинов каза още, че най-много се търгува с гласове при местните избори, защото няколко гласа могат да променят хода на вота. Той призова властите да глобяват и да арестуват нарушителите и допълни, че най-активна е продажбата на гласове в малките населени места.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!