Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Инвестициите не вървят? Таксите да тръгват нагоре: Готвят нова такса за водата, ще плащаме и за ремонтите на мрежата

Бойко Вода

Да се въведе такса за водата, която да влезе в цената на услугата. Тя ще е подобна на таксата “задължения към обществото”, която сега плащаме за тока на енергоразпределителните дружества, съобщи Economic.bg.

Става въпрос за твърда компонента в крайната цена на водата за абонатите. Това ще е една от идеите, които ще се обсъждат по време на среща на ръководствата на министерствата на финансите и регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българската асоциация по водите (БАВ) и други институции и организации.

Тя се организира по нареждане на вицепремиера Томислав Дончев. Обсъжда се и  провеждане на голям обществен форум по темата веднага след местните избори.

Най-важното, което в най-близко време трябва да се случи във ВиК сектора, е да се вкара „твърда компонента” в цената на водата,  коментира за Economic.bg инж. Иван Иванов, председател на Управителния съвет на БАВ. Причината е, че голяма част от разходите на ВиК операторите, особено в малките общини, са невъзвръщаеми. А авариите в такива региони са чести не само поради старата инфраструктура, но поради неравномерността на налягането вследствие на малкото потребление.

„Сумите, плащани от местните жители, не могат да възстановят дори и няколко процента от разходите за поддръжката на мрежата. Затова включването на твърда компонента в цената на водата – дали тя ще се казва „такса инсталация” или „такса инфраструктура”, ще помогне за стабилизирането на ВиК сектора“, смята инж. Иванов. БАВ ще предложи върху тази бъдеща твърда компонента в цената на водата да не се начислява ДДС или поне налогът да се плаща след събирането на сумите от клиентите. Сега ВиК операторите фактурират изразходваната вода и внасят ДДС върху сумите в законния срок, но много клиенти плащат сметките си със закъснение, нерядко дори от по няколко месеца.

Да се отнеме правото на общините да съгласуват бизнес плановете на ВиК дружествата в раздела „цена”, а само по целесъобразността на заложените в тях инвестиционни предложения,  ще се обсъжда още на предстоящата среща. Определянето на цената на водата трябва да остане работа само на независимия регулаторен орган.

Това ще са само част от темите, които трябва да залегнат в бъдещия секторен закон, за чието изготвяне вече е постигнато политическо съгласие и дори е сформирана работна група. Очаква се нормативният акт да влезе за обсъждане през следващата есенна сесия на парламента.

Сред предложенията е регулирането на водния сектор да бъде извадено от правомощията на КЕВР и да бъде прехвърлено на отделен орган.

По инициатива на КНСБ пък за четвъртък е насрочена срещата, на която ще бъдат обсъждани възможностите за увеличаване на заплатите на служителите във ВиК сектора, което е много по-ниско от това в енергийния,  въпреки че става въпрос за предоставянето на еднакво важни комунални услуги.

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!