Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Марков: Орбан загуби Будапеща, но е национален победител!

Автор:
Лора Борисова

В изборите за общински съвети и местни парламенти победата на ФИДЕС е в пъти по-голяма от тази на опозицията

Грешка беше, че самият Орбан не се включи в кампанията. Отражение върху имиджа на партията даде и секс-скандалът с Жолт Боркай, въпреки че той спечели вота в Гьор. "Мръсна" кампания има навсякъде, не само в Унгария

Унгарската опозиция спечели кметските избори в столицата Будапеща и нанесе тежък удар на премиера Виктор Орбан. 

Според предварителните резултати кандидатите на обединената опозиция срещу Орбан печелят изборите поне в още 10 големи града в Унгария.

Тежка загуба за Орбан ли са изборните резултати предвид факта, че това е първият електорален удар срещу националистическия премиер, откакто той дойде на власт през 2010 г.? И ще се промени ли политическата ситуация в страната? Отговорите на тези и други въпроси търсим с депутата и бивш конституционен съдия Георги Марков.

- Тежко поражение ли претърпя Виктор Орбан на местните избори в неделя?

- Орбан претърпя поражение в Будапеща и в още няколко града, но Унгария не се състои само от Будапеща, Мишколц и Сегед. Не е вярно, че той е признал тежко поражение, аз бях снощи на форума, който той организира след изборите и го гледах на живо. Орбан с радост каза, че ФИДЕС продължава да е най-силната партия в Унгария.

Изборите за местна власт не са само кметски, а и такива за органи на местно самоуправление – местни парламенти (общински съвети). Резултатът за цялата страна на избора за общински съвети е 50% за партията на Орбан ФИДЕС. Само с 2% по-малко от най-добрата победа, която той направи в Европа (52,3% на евровота), тоест в изборите за общински съвети и местни парламенти победата на Виктор Орбан е в пъти по-голяма от тази на опозицията. 

При активност 51,4% в национален мащаб, ако изборите бяха за парламент по смесената избирателна система, ФИДЕС щеше да има 120-122 мандата от 199, тоест нямаше да управлява, както сега с 2/3, но щеше да има внушително парламентарно мнозинство.

Що се касае до местните изпълнителни органи – кметовете, където вотът в Унгария е мажоритарен в един тур, резултатът в окръжните центрове или т.н. административни центрове е следният: от 23 – 13 на 10 за кандидатите на Орбан.

Истина е, че в сравнение с предишните избори има отстъпление – загуби в Мишколц, загуби в Пейч и Сегед, но спечели в градове като Дебрецен, Секешфехервар, Веспрем и др.

- На какво се дължи това отстъпление?

- Опозицията успя да застане зад единни кандидатури в Будапеща и в няколко още града, било то чрез партийна кандидатура, било то чрез независим кандидат и затова спечелиха пробиви в някои градове. Виктор загуби в Будапеща, въпреки че социологическите агенции сочеха победа на действащия кмет Ищван Тарлош. Гергей Карачони е името на новият кмет, който спечели с 5-6% разлика. Доста неочаквано и според мен. Бяха допуснати и някои грешки, които се оказаха решаващи.

- Какви бяха тези „решаващи грешки”?

- По начало в Будапеща съществува компактна няколкостотин хилядна неолиберална маса от хора - когато тя се съюзи със социалистите те са много силни и 20 години чрез либерала Габор Демски управляваха Будапеща – от началото на промените до към 2010 г., едва когато започнаха да се разцепват помежду си, Орбан започна да ги бие. Очевидно, в момента те успяха да издигнат обща кандидатура – именно либералите, социалистите, младата партия на Сорос „Моментум”, зелените, както и джендъри, педали и клошари. Докато ФИДЕС разчиташе на един ротиниран кмет, какъвто е Ищван Тарлош, една достолепна фигура, но много възрастен – вече на 71 години. И самият той с неособена охота прие номинацията.

Второ, поради социологическите проучвания в Будапеща, които даваха сигурна победа на ФИДЕС, много от неговите симпатизанти бяха "по Балатон". Актвността в столицата е едва 49%.

Трета, грешка беше, че самият Орбан не се включи в кампанията. В четвъртък той вечеря с Берлускони от Италия, които пристигна с голяма бизнес делегация, а в петък – обядва на четири очи с Макрон.

На четвърто място мога да кажа скандалът, който стана в град Дьор със сегашния и бивш кмет на града Жолт Боркай. Гръмна голям скандал, дни преди изборите с видео, заснето преди години, с негово участие в голяма оргия. Клипът беше чак сега излъчен, в него се виждат много изкусителни готини мацки.

- "Секс"-клипът с участието на Жолт Боркай нанесе ли щети върху имиджа на партията на Виктор Орбан?

Да, мисля, че нанесе поражение като цяло за имиджа на партията. Орбан не реагира, каза, че е в чужбина и ще изчака да види вота на избирателите – вотът в Дьор е в полза на Боркай, но мисля, че това повлия. Единствената утеха е, че Боркай беше хванат с момичета, а не с момчета. Но нека си припомним, че и по-големи политици от Боркай като Бил Клинтън попаднаха под такива изкушения и то не на яхти, а в собствените си кабинети. Аз имам честта като члена на бюрото на БОК да познавам лично Боркай, който беше дълго време председател на Унгарския олимпийски комитет. Самият той е олимпийски шампион на кон с гривни.

- Можем ли да наречем кампанията за местния вот „мръсна”? И на какво се дължи този език на омразата?

- Навсякъде има „мръсна” кампания, не знам страна, в която да няма. Излезе видеозаписът с Боркай, той призна, че е бил на яхтата, извини се на своето семейство и с това сагата приключи. Той спечели изборите в града, много важен административен център, който е отново в ръцете на ФИДЕС.

Имаше и други екшъни, но такива неща се случват по време на избори. При местен вот всеки казва, че е спечелил нещо – в случая: Орбан казва, че е спечелил провинцията, а опозицията – Будапеща. Не мисля, че кампанията бе по-мръсна, отколкото в други страни. Само ако се върнем няколко месеца назад в Австрия, където чрез капан накара лидера на управляващата партия Щрахе да подаде оставка и оттам цялото правителство на Себастиян Курц падна. Но при всеки случай Орбан излиза от тези избори добре, а в Полша нещата станаха, както ги прогнозирах – блестяща победа за управляващите, така че Вишеградската четворка ще върви напред и ще се разширява.

- Подобна беше ситуацията и на местните избори в Турция, Ердоган загуби Истанбул. Прогнозирате ли такава тенденция и другаде?

- Разликата между Ердоган и Орбан е като Лом и Лондон, не може да се сравнява Турция с християнска Унгария, нито пък Орбан, който има 31-годишна политическа биография на десидент, гонил съветските танкове и днес човек, който направи най-силната си международна година. Имам предвид, че в Пекин беше посочен от президентът на Китай Си като „представител на Унгария за централна Европа”, а след това той посрещна Меркел в Унгария на 19 август на едно много мило тържество по случай падането на първата тухла на Берлинската стена в Шопрон през 1989 г. А само 10 дни преди евровота бе приет от американския президент Тръмп, който го нарече „свой близнак”. В петък Орбан обядва с Макрон, а седмица преди това бе лично поканен от Макрон на погребението на Ширак. Предстои му и посещение на Путин – от това по-добре, здраве му кажи!

- Ще се отрази ли вотът от неделя на политическата ситуация в Унгария като цяло?

- Всяка зло за добро! По начало, както стана ясно, Орбан спечели изцяло битката за общинските съвети, макар че изгуби няколко, но победи във всички малки и среден тип градчета и села. Промяна в политическия пейзаж до 2022 г. няма да има, защото няма да има други избори. Орбан разполага с мнозинство от 2/3, икономиката върви много добре, социалната му политика също. Не очаквам да има някаква промяна в ситуацията. Мисля даже, че тази промяна стана за момента добре, тъй като опозицията започна да се разединява – днес започнаха да се карат кой има по-голям принос за победата в Будапеща и Орбан може да излезе прав като преди два месеца каза, че ако тя се обедини, това ще е краят. Но има много големи интереси, лесно е да застанеш зад един-единствен кандидат при мажоритарен вот, но трудно е управляваш града по този начин. Нека не забравяме, че подобно нещо се случи на Орбан и по време на първия му мандат. Така че мисля, че те, както казва българският цар Симеон Втори, „изгърмяха джапането” – те ще си управляват Будапеща, Орбан ще си управлява Унгария!

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!