Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Гунчева: Луд умора няма

Премиерът-Слънце, понеже оправи България, продължава да се вее по света, демократично приемайки, че все пак резилът трябва да бъде равномерно разпределен. Така да се каже, и други да го оценят. Днес е в Йордания. Нахилен като хелоуинска тиква, а слугинажните му медии изрично подчертават, че бил посрещнат тържествено. Ами протокол, скъпи журналиститутки, дори и да им се иска да го приемат по тъмно и в кола със затъмнени прозорци и никой да не го види.

Какво точно на майка си търси в Йордания, не става ясно. Може би отново инвестиции, изявлението на пресцентъра е, че искал да привлече повече туристи към България. Не знам, може би за да привлече туристи към днешния туристически вид на територията, трябва да отиде в доста по-западнали държави, където не са чували за хигиена, а клиентите по принцип се изхвърлят с ритници.

Най-вече ме изуми неговото предложение България да бъде домакин на Процеса Акаба – за международна поредица от форуми и срещи във връзка с противодействие на тероризма, екстремизма и борба с вътрешната религиозна нетърпимост. Йордания е страна, която е приела над милион и половина бежанци от Сирия, като има сключен Пакт между ЕС и Йордания, за подпомагане, отваряне на пазарите, инвестиции и т.н. и засилено сътрудничество в тези области. Борисов обаче какъв се пъне да бъде в този процес, не е ясно.

В България, слава на Бог, засега тероризъм няма. Може би и терористите си мислят, че на умряло куче нож не бива да се вади. То повече какво да ни утрепят, ГЕРБ го направи много по-успешно от всички камикадзета на терористите в ЕС. Терористичният акт на Сарафово принципно беше не срещу България, а срещу израелските туристи. Да напомня, че нашите служби не чуха, не разбраха и не намериха. Накрая от чужбина ги съжалиха и им казаха кой го е направил и защо.

Единственият досег с тероризма явно ще си остане изтичането на данни от НАП, като си мисля, че обвиненията в тероризъм не, че са достоверни, а обвинението е такова, за да може Номинираният в биографията си да сложи и борба с тероризма.

Но защо трябва да домакинстваме подобна среща? Първо, защо трябва да даваме излишни пари, за да може Борисов да си нащрака още селфита, той за това го прави и след това да разправя поне три месеца колко го уважавали по света. Още повече, когато сме застрашени от ситуацията с бежанците в Турция. Колкото и да сме безобидни, нищо чудно да станем мишена заради подобни форуми. Говори се, че атентатът в Сарафово е наказание за една среща на палестинци, организирана от Бившия край морето.

Страшното е, че нямаме нормален и компетентен министър на външните работи, за да може поне да замаже гафовете на Борисов. И двамата се излагат на световно ниво, макар и по различен начин, но без съмнение оставят у домакини и гости усещането за пуснати павиани в стъкларски магазин. Ако имаше поне малко мозък, Борисов щеше да назначи някой дипломат от кариерата за външен министър, или поне човек с голяма обща култура и възпитание. Но в този ресор последните 30 години резилът е неописуем. Да напомня ли и Надежда Михайлова, която се шляеше из международните форуми и си мислеше, че е на повикване някъде. И давайки от пръв поглед и дума да се разберат качествата, заради които са я сложили на този пост. За Захариева е ясно, че е лоялна към Борисов и достатъчно елементарна, за да бъде водена за носа. Но последиците са за България.
Заради едно селфи отново ще ни превърнат в мишена.

Елена Гунчева

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!