На какъв език са говорили или не са? Борисов проведе среща на четири очи с премиера на Йордания Омар Раззаз!

"Проведох среща на четири очи с премиера на Йордания Омар Раззаз. Отношенията между двете страни са традиционно приятелски и датират от повече от половин век. Ние желаем да разширим възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба с тероризма, трафика на хора и организираната престъпност. Приветствах усилията на Йордания за справяне с огромния поток от бежанци, които поставят сериозни предизвикателства пред Кралството. С Омар Раззаз заставаме зад позицията, че настоящата международна среда изисква още по-тясно и активно партньорство, което да допринесе за по-успешното посрещане на множеството предизвикателства." 

Това написа в страницата си във Фейсбук премиера Бойко Борисов, който е на официална визита в кралството. 

Искам да разширим възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба с тероризма и трафика, предаде "Фокус" думите на българския премиер Бойко Борисов на срещата с йорданския му колега Омар Раззаз в Министерския съвет в столицата Аман. 

“Сътрудничество в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействие на тероризма остават приоритетни в двустранните отношения, както и сътрудничеството в процеса Акаба”, заяви той. Специален акцент в разговора е темата за бежанците и мигрантски в натиск. “Сигурността и отбраната, противодействието на тероризма, екстремизмът, радикализацията и нелегалната миграция са много важни в контекста на актуалните събития”, посочи премиерът. Йордания и кралят Абдулла II бин ал-Хусейн се ползват с изключителен авторитет в Европа заради балансираната му политика в региона, обясни Борисов. 

“България и Йордания имат сходство в позициите по основните световни и регионални проблеми. Оценяваме активният диалог и добрите отношения на Йордания с ЕС”, уточни българският министър-председател. Двете страни трябва да работят и за търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите, добави Бойко Борисов. Той разказа на Раззаз, че България ще домакинства Берлинския процес и предложи подобно домакинство на Процеса Акаба. По време на разговорите премиерът Бойко Борисов специално поздрави Омар Раззаз от Кристалина Георгиева. 

Кралят на Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство, заявил йорданският премиер Омар Раззаз на срещата с българския си колега Бойко Борисов. 

“Йордания доказа, че има висок имунитет срещу това, което се случва в региона, ние сме мост и нашата позиция остава непроменена особено по палестинския проблем”, обясни той. По думите му
по темата икономика са налице историческите връзки между двете държави, особено в търговията. “Искаме да възстановим износа на фосфати, който беше доста голям през годините за България. Развиваме фармацефтиката и информационните технологии”, добави Раззаз. Йорданският премиер отбеляза, че туризмът между България и Йордания бележи ръст. “Нашите министри работят много динамично”, обобщи той.

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни