Триумф! Бойко стъпи в Аман. Стискайте палци да докара инвестиции за ГЕРБ, а не боклук за България, че

инвестициите може и да не ги усетите, ако не сте от ГЕРБ, но поне да не издишвате боклука на още една държава

Снимки Фейсбук на Бойко Борисов

Борисов кацна в Аман, започва визитата на премиера в Йордания

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Аман, Хашемитско кралство Йордания, където ще бъде на официално посещение. Визитата на българския премиер се осъществява в рамките на 55-тата годишнина от установяването на международните отношения между двете страни.

"По покана на крал Абдулла II бин ал-Хусейн пристигнах в Хашемитско кралство Йордания. Посрещна ме Сами Дауд, държавен министър по парламентарните въпроси на Йордания. Целта на визитата ми в Аман е затвърждаването на традиционно приятелските отношения между България и Кралство Йордания, продължаването на позитивния политически диалог, както и укрепването на сътрудничеството в областта на културата и опазването на културното наследство, туризма, търговията и икономиката. Предстоят ми срещи с крал Абдулла II бин ал-Хусейн и с премиера Омар Раззаз, на които освен двустранни теми от взаимен интерес, ще бъдат обсъдим актуални регионални и международни въпроси", написа премиерът Борисов във Фейсбук.

В Аман премиерът Бойко Борисов беше посрещнат от държавния министър по парламентарните въпроси на Йордания Сами Дауд.

В рамките на визитата премиерът Бойко Борисов проведе срещи с краля Абдулла II бин ал-Хусейн и с министър-председателя Омар Раззаз. Фокус на разговорите ще бъдат засилването на политическия диалог на най-високо равнище и търсенето на нови възможности за разширяването на контактите в области от взаимен интерес.

България отдава ключово значение на продължаването и разширяването на добрите отношения си с Хашемитско кралство Йордания в редица сектори, сред които сигурност и отбрана, противодействие на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията остават приоритетни в двустранните отношения, както и институционализираното сътрудничество в рамките на Процеса „Акаба“. Процесът “Акаба” е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдулла II с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм. На 4 юни 2018 г. министър-председателят Бойко Борисов взе участие в Процеса „Акаба“, който за пръв път се проведе извън Йордания - в Тирана, Албания.

Търговско-икономическото и инвестиционното партньорство също ще бъде акцент по време на срещите на българския министър-председател Борисов в Хашемитско кралство Йордания. Установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни ще спомогне за допълнителното сближаване в съвместната дейност в секторите туризъм, високи технологии, фармацевтична и хранително-вкусова промишленост. За първите четири месеца на 2019 г. стокообменът между България и Йордания възлиза на 9.7 млн. щ. д. като в сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст от повече от 21 на сто.

По време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Аман ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за сътрудничество в областта на туризма. Това ще бъде израз на желанието за издигането на равнището на връзките между двете държави в този сектор. Меморандумът беше договорен при посещението на принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фирас миналата седмица в София и при срещата й с премиера Бойко Борисов. Документът отразява готовността на страните да засилят приятелските си отношения, да допринесат за икономическото развитие и растежа на туристическия потенциал, за опазването на културното наследство и да осъществяват обмен на добри практики.

Епицентър.бг напомня: Днес започва посещението на премиера Борисов начело на правителствена делегация, в която влизат министъра на културата Боил Банов, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на транспорта Росен Желязков.

Целта на посещението е разширяване на сътрудничеството между България и Йордания в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни.

Посещението ще започне със среща на четири очи между премиерите на България и Йордания. 

След това програмата предвижда разговор между краля Абдула Втори и българския министър-председател Бойко Борисов. 

Двустранните отношения с Хашемитско кралство Йордания, считано от установяването им през 1964 г.,  се основават на добри традиции и ползотворно сътрудничество. През последните години е налице висока степен на сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси. Наблюдава се активизиране на диалога на високо и най-високо равнище: през декември 2018 г. българският президент Румен Радев осъществи визита в Аман по покана на крал Абдула II бин Ал-Хусейн, министър на външните работи Екатерина Захариева пък се срещна неколкократно с йорданския си колега Айман Сафади, а преди по-малко от 10 дни в България пристигна принцеса Дана Фирас в качеството си на посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на "Петра Нешанъл Тръст", най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания. 

Особено значение за националните интереси на България е сътрудничеството с Йордания в областта на сигурността и превенцията на тероризъм – въпроси, които по-късно днес ще бъдат засегнати в разговора на четири очи между премиера Борисов и крал Абдула Втори.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...