Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Триумф! Бойко стъпи в Аман. Стискайте палци да докара инвестиции за ГЕРБ, а не боклук за България, че

инвестициите може и да не ги усетите, ако не сте от ГЕРБ, но поне да не издишвате боклука на още една държава

Снимки Фейсбук на Бойко Борисов

Борисов кацна в Аман, започва визитата на премиера в Йордания

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Аман, Хашемитско кралство Йордания, където ще бъде на официално посещение. Визитата на българския премиер се осъществява в рамките на 55-тата годишнина от установяването на международните отношения между двете страни.

"По покана на крал Абдулла II бин ал-Хусейн пристигнах в Хашемитско кралство Йордания. Посрещна ме Сами Дауд, държавен министър по парламентарните въпроси на Йордания. Целта на визитата ми в Аман е затвърждаването на традиционно приятелските отношения между България и Кралство Йордания, продължаването на позитивния политически диалог, както и укрепването на сътрудничеството в областта на културата и опазването на културното наследство, туризма, търговията и икономиката. Предстоят ми срещи с крал Абдулла II бин ал-Хусейн и с премиера Омар Раззаз, на които освен двустранни теми от взаимен интерес, ще бъдат обсъдим актуални регионални и международни въпроси", написа премиерът Борисов във Фейсбук.

В Аман премиерът Бойко Борисов беше посрещнат от държавния министър по парламентарните въпроси на Йордания Сами Дауд.

В рамките на визитата премиерът Бойко Борисов проведе срещи с краля Абдулла II бин ал-Хусейн и с министър-председателя Омар Раззаз. Фокус на разговорите ще бъдат засилването на политическия диалог на най-високо равнище и търсенето на нови възможности за разширяването на контактите в области от взаимен интерес.

България отдава ключово значение на продължаването и разширяването на добрите отношения си с Хашемитско кралство Йордания в редица сектори, сред които сигурност и отбрана, противодействие на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията остават приоритетни в двустранните отношения, както и институционализираното сътрудничество в рамките на Процеса „Акаба“. Процесът “Акаба” е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдулла II с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм. На 4 юни 2018 г. министър-председателят Бойко Борисов взе участие в Процеса „Акаба“, който за пръв път се проведе извън Йордания - в Тирана, Албания.

Търговско-икономическото и инвестиционното партньорство също ще бъде акцент по време на срещите на българския министър-председател Борисов в Хашемитско кралство Йордания. Установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни ще спомогне за допълнителното сближаване в съвместната дейност в секторите туризъм, високи технологии, фармацевтична и хранително-вкусова промишленост. За първите четири месеца на 2019 г. стокообменът между България и Йордания възлиза на 9.7 млн. щ. д. като в сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст от повече от 21 на сто.

По време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Аман ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за сътрудничество в областта на туризма. Това ще бъде израз на желанието за издигането на равнището на връзките между двете държави в този сектор. Меморандумът беше договорен при посещението на принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фирас миналата седмица в София и при срещата й с премиера Бойко Борисов. Документът отразява готовността на страните да засилят приятелските си отношения, да допринесат за икономическото развитие и растежа на туристическия потенциал, за опазването на културното наследство и да осъществяват обмен на добри практики.

Епицентър.бг напомня: Днес започва посещението на премиера Борисов начело на правителствена делегация, в която влизат министъра на културата Боил Банов, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на транспорта Росен Желязков.

Целта на посещението е разширяване на сътрудничеството между България и Йордания в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни.

Посещението ще започне със среща на четири очи между премиерите на България и Йордания. 

След това програмата предвижда разговор между краля Абдула Втори и българския министър-председател Бойко Борисов. 

Двустранните отношения с Хашемитско кралство Йордания, считано от установяването им през 1964 г.,  се основават на добри традиции и ползотворно сътрудничество. През последните години е налице висока степен на сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси. Наблюдава се активизиране на диалога на високо и най-високо равнище: през декември 2018 г. българският президент Румен Радев осъществи визита в Аман по покана на крал Абдула II бин Ал-Хусейн, министър на външните работи Екатерина Захариева пък се срещна неколкократно с йорданския си колега Айман Сафади, а преди по-малко от 10 дни в България пристигна принцеса Дана Фирас в качеството си на посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на "Петра Нешанъл Тръст", най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания. 

Особено значение за националните интереси на България е сътрудничеството с Йордания в областта на сигурността и превенцията на тероризъм – въпроси, които по-късно днес ще бъдат засегнати в разговора на четири очи между премиера Борисов и крал Абдула Втори.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!