Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Животни не останаха, но избиратели още има: Борисов на животновъдно изложение – До Коледа даваме на земеделци и животновъди 1 млрд. лева! – Ако това не спечели изборите

Българските земеделци и животновъди ще получат близо 1 млрд. лв. до края на годината. Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов на "Национално животновъдно изложение Сливен 2019" в село Мечкарево. Той бе придружен от министъра на земеделието Десислава Танева. 

"С Горанов и Танева сме се разбрали около Коледа да направим всички плащания", заяви Борисов пред журналисти, цитиран от Радио "Фокус" - Сливен. По думите му идеята е хората да са доволни.

Българските земеделци и животновъди ще получат близо 1 млрд. лв. средства до края на годината, увери и министърът на земеделието, храните и горите в Сливен.

Тя посочи, че на "Национално животновъдно изложение Сливен 2019" е запознала животновъдите с графика.

"От 18 октомври до края на годината до 20 декември близо 1 млрд. лв. ще получат българските земеделски производители и животновъди. Започваме на 18 октомври с националната преходна помощ - 55% от ставката на говеда, на овце и кози без селекционен контрол. Продължаваме с изплащането на държавната помощ за пчели за зимните пръскания. Продължаваме на 1 декември с обвързаната подкрепа за всички категории животни, всички схеми, на 100% окончателни плащания", каза Танева.

Тя поясни, че следва след 8 декември седмицата най-голямото плащане. Министърът обърна внимани, че за първи път за първа година ще бъде платена до 20 декември и мярка 13.1 "Необлагодетелствани райони 1 и 2".

"Всички необходими дейности по отношение на проверки, на подготовка на допустими условия са в график, за да станат възможни тези плащания", допълни още министърът. Танева увери, че очакваните средства към земеделската общност ще стигнат 1 млрд. лв.

"Обявили сме индикативния график за приемите на Фонд "Земеделие" следващата година. той е на сайта. Всеки може да се запознае. "Българските земеделци и животновъди ще получат близо 1 млрд. лв. средства до края на годината.

Посещението на Борисов се предаваше на живо във Фейсбук.

Премиерът разгледа с интерес расовите коне, представени от техните стопани. 

Особено внимание Борисов отдели на голямата си слабост - породистите кучета.

Министър Танева изтъкна постиженията в областта на животновъдството, а събралите се хора спираха непрекъснато премиера, за да се снимат с него. 

"На изложението се представят над 600 селскостопански животни, демонстриращи богатото биологичното разнообразие на страната ни. Освен развитието на животновъдството, хората се интересуваха и от мерките, които предприемаме, за да ограничим евентуалния миграционен натиск", написа премиерът във Фейсбук. 

"Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради няма да ги спрат, когато започнат да идват със стотици хиляди. Това го изживя цяла Европа", заяви премиерът.

"Аз лично няколко пъти съм използван за посредник между Европа и Турция за лица, които, за щастие след това, президентът Ердоган ги е пускал. Не казвам, че лично аз съм бил причината, но съм съдействал", допълни още Борисов. Премиерът заяви, че именно тази позиция ще представи в четвъртък в Брюксел. 

"Към днешна дата - с Ердоган имаме ясна договорка, на базата на добросъседските отношения и турските власти напълно коректно я спазват. Няма никакъв миграционен натиск към България. Нито огради, нито армия, нищо не може да ни спаси", заяви премиерът. 

Министър-председателят отчете, че нито лагери, нито ограда, нито каквито и да мерки могат да спрат мигрантите.

„Ако са жени и деца? Айде, ако са мъже, иди-дойди, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Дипломацията, споразумението, добросъседските отношения с Турция са важни“, каза Борисов.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!