БГ превозвачи се пререгистрират в чужбина заради пакета Макрон

Големите транспортни компании, които имат ресурс, планират да се  пререгистрират в други държави членки на ЕС, заяви Цветан Елисеев от KPMG-България при представянето на резултатите от направеното проучване на тема Българският тежкотоварен сектор. По думите му обаче над 75% от въпросните фирми у нас оперират с около 5 камиона и може да нямат подобна възможност. Проучването обхваща основните промени и ефекти, включени в пакета Мобилност 1. Основната промяна за товарния сектор е така наречената промяна със задължителното връщане на всеки четири седмици в България.
„Ако пакетът Мобилност бъде приет в настоящия си вид, то през 2023 г. това ще доведе до намаляване на сектора с около милиард и половина евро”, посочи експертът.
„Около 53% от всички задължителни курсове до България и обратно се очаква да бъдат празни. Компаниите се очаква да имат увеличение в оперативните разходи като ползване на почивката извън кабината или на паркинги”, посочи Елисеев.

„Празните курсове, свързани със задължителното връщане на камионите до държавата на всеки четири седмици през 2023 г., може да доведе до въглеродни емисии в размер на 88.500 тона”, каза още той.
„България е зависима изключително от кръстосаните и каботажни операции. Ние се нареждаме на трето място, а единствено Литва и Люксембург са по-зависими от кръстосаните и каботажни операции”, обобщи Елисеев.
В България са регистрирани около 12 700 компании, които предоставят международен сухопътен товарен транспорт. 90% от тежкотоварния парк в страната е на възраст под 6 години.
На база на анализите приблизителният брой на служителите, взети в сектора, е 42 500 души. Средното им възнаграждение е около 1 750 евро. Към 2018 г. има 25 800 камиона, които оперират в Европа и които представят международен товарен сухопътен транспорт.
В периода 2016-2018 г. направените инвестици за страната от международен товарен сухопътен транспорт са около 1 млрд. и половина евро. Само този сектор през 2018 г. допринася с 6% от БВП на България.
 „Тези промени биха промениили оперативния модел на компаниите и не малка част от тях ще понесат изключително неефективни финансови ефекти”, посочи експертът.
Припомняме, че на 4 април 2019 г. в ЕП бяха одобрени и трите промени в пакета Мобилност, на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

Източник/ци: https://19min.bg/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни