Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огромни инвестиции от Рим! Ще инвестира боклука си в България. „Фолксваген” може да ни подмина, но отпадъците – не

Рим ще изпраща отпадъците си в България. Италианската столица, която от няколко години се задръства от боклук заради недостатъчен капацитет за обработката му, е започнала преговори с България да поеме част от отпадъците на града, предава Нова телевизия.
Близо 800 тона боклук на ден остават необработени и се изнасят към страни, които да ги поемат за обработка.

За последните две години Римската община похарчи 14 милиона евро за прехвърляне на отпадъците към Австрия. Боклукът на града поема и Португалия.

Римската управа е започнала преговори за едногодишен износ на отпадъци за обработка с България за една година от 1-ви януари 2020 година, след като не е успяла да се договори с Дания и Швеция. 

Припомняме, че фирмите, които през последните 5 години са внасяли у нас боклуци от държави извън Европейския съюз са 538, но Агенция “Митници” не казва кои са те, защото не счита, че обществото проявява интерес да го знае. Това стана ясно от отговора на запитване по ЗДОИ изпратено от Биволъ (вижте пълния текст на отказа тук). 

Според Митниците няма надделяващ обществен интерес да се разкрият имената на юридическите лица, които от 2014 до днес са внасяли или продължават да внасят различни форми на битови, индустриални и технологични отпадъци, в това число и RDF. 

Не знаем кой и колко боклук внася от ЕС

От ведомството обаче уточняват, че съгласно дефиницията на европейското законодателство за “внос” се брои само боклука идващ от държави извън Европейския съюз. Държавата не знаела какви количества отпадъци са внесени от Европейския съюз, нито кои фирми го правят, защото тези трансфери се водели “вътрешнообщностни доставки” и Агенция “Митници” не администрирала информацията за тях. 

За сметка на това фирмите, които са осъществявали внос от трети страни за последните пет години са 538 на брой. Кои са те не е положено да знаем, защото ръководството на Агенция “Митници” е преценило, че няма надделяващ обществен интерес.

Със същия аргумент за липсващ обществен интерес, но и с позоваване на търговската тайна, както и на забрана да се оповестяват определени статистически данни, не се съобщава кои са крайните получатели на внесените отпадъци. 

Гласове, Нова тв, Биволъ

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!