Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В страна, където корупцията е норма, бихте ли дали доверието си на чиновници да преценяват дали си гледате добре детето? Шефът на ДАЗД: От месеци има атака срещу агенцията!

Мартин Карбовски

ДАНС и полицията трябвало да търсят подбудителите на истерията в циганските училища - кой е накарал родителите да изтеглят децата си от училище, поради страх от отнемане.

Можем да улесним правораздавателните органи.
Мантрите, че това са злонамерени хора, с ползи от истерията е глупава.
Защото истерията се дължи на незапълнимата вече пропаст между чиновник, медия и гражданин.
В страна, където корупцията е норма, бихте ли дали доверието си на чиновници да преценяват дали си гледате добре детето?
Бих се доверил на норвежките служби в тяхната преценка, но на наш чиновник? Как мислите?
На всички нива чиновникът пие сиромашка кръв - от огромните мегапроекти в евро, до селската чешма и екопътека. Пие кръв от ученическата скамейка до погребалната мафия. Всеки чиновник като катаджия има право да те спре. После е ясно. Но има право да те спре.
Единственото място, където досега чиновникът нямаше власт беше семейството. Жениш се и се развеждаш с чиновник, но в къщата ти чиновник не влизаше.
Като гледате как се краде на всички чиновнически нива, вярвате ли, че бюрократската претенция да влиза в къщата ви и да разпорежда живота ви, и децата ви ще бъде за добро? Че това ще е нова справедлива система, “която я няма” всъщност?

Медии и политици отричат, че нещо ще се промени, но народът усеща - готвят ни нещо. Да, променя се нещо - овластява се нов вид семеен, детски катаджия.
Всяка сфера на живота ни се ръководи от бавни, зли, лошо облечени и лошо хранени чиновници. Чакаме на гишета като в покорна лудница и треперим какво ще реши някой друг. Или какво да дадем на чиновника, за да се отървем бързо от него.
Някой у нас вярва ли в неподкупността на чиновника?
Някой има ли му доверие? Някой смята ли, че чиновникът е полезен на всички нива в държавата?
Е, това са реторични въпроси.
По една или друга причина, под натиск или от глупост, като политика или като усвояване на програми ние скоро ще допуснем един обикновен катаджия в живота на всяко дете, жена и мъж. Същият ще ползва регулациите така, както ги ползва дебелият катаджия. Ще дебнат, ще се крият, ще ни изненадват, ще ни питат “квопраимесега” и ще са зли, когато си търсиш правата.
Или не познавате отмъстителни катаджии?
 
Затова е истерията. Нацията, другари чиновници, непроменими от 30 години насам - нацията няма нищо против да крадете от инфраструктура, от данъци, от образование, култура и здравеопазване. От сделки и офшорки. Халал да ви е, аферим, всички ни излъгахте.
Но днес малкото лично островче, което крокодилите не можеха да достигнат вече е залято от енергията на чиновника, открил ново направление - оценка на родителски капацитет. Като всички чиновнически термини и този е кух. Жестоко субективен.
 
Затова е истерията. Потърсете в душицата на нацията и ще разберете.
 
П.П. Само преди десет години, когато като журналисти под прикритие купувахме бебе, социалните се опитваха да го върнат на майката, защото това щяло да вдигне родителския й капацитет. Днес се вземат от майките и се дават на чужди родители, за да може в отсъствие на детето една жена на 50 години да ходи на курс по вдигане на родителски капацитет.
Така работят чиновниците.
Новото ляво не разполага с пролетариат. То има друг лозунг - ВСЯ ВЛАСТЬ БЮРОКРАЦИИ!
Как ще завърши това - никой не знае. Но ако търсите източник на истерията - там е.

Шефът на ДАЗД: От месеци има атака срещу агенцията!

ДАЗД от няколко месеца получава сигнали, че на места се злоупотребява както с името на агенцията, така и със социалните служби, обясни директорът на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

Сигналите от последните дни идват от различни източници - включително от областния управител на Бургас, директори на училища, началници на РУО.

"Някои хора разказват на други хора, че социалните нарочно ще взимат деца от семейства", обясни д-р Лилова пред bTV.

Шефът на ДАЗД допълни че от няколко месеца се разследва първоизточника на тези сигнали.

"Има целенасочена атака от лица, които не мога да кажа кои са", обясни тя.

Д-р Лилова обобщи ситуацията с думите, че когато една лъжа бъде повторена 100 пъти, хората започват да вярват.

Директорът на агенцията за закрила на детето посочи, че се работи на много нива, за да се подкопае системата на социалните служби и това се прехвърля към образователната система.

Тя напомни, че Държавната агенция за закрила на детето само координира работа и няма право да отнема деца.

"В ДАЗД не работят социални работници, а работят експерти, които подготвят документи и политики", посочи тя. Сигналите за деца в риск се подават към Агенция "Социално подпомагане".

Относно Националната стратегия за детето, която предизвика протести на родители, д-р Лилова уточни, че до края на годината действа настоящата такава. Към момента все още няма приета нова стратегия за детето.

Според директорът на ДАЗД е хубаво да има документ, който да разписва правата на децата, но е по-вжно да се спазват законите, които закрилят децата.

Източник/ци: https://www.lentata.com/

https://www.dnes.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!