Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Докато медсестрите стачкуват: МЗ на Кирил Ананиев отказва да каже колко пари получава негов съветник

.
Кирил Ананиев

Ведомството на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев отказва да каже колко пари получава негов съветник. Става дума за Златица Петрова, която до неотдавна управляваше Изпълнителна агенция „Медицински одит“.
Още по-скандалното е, че според подчинени на Ананиев, той е взел под крилото си Петрова и то след като прокуратурата започна мащабно разследване на въпросното ведомство за престъпна схема за прикриване на множество смъртни случаи в болници. 

Припомняме ви, че скандалът с „Медицински одит“ гръмна през юни м. г. след поредица от разследвания на Фрог нюз. В това време шеф на ведомството бе именно Златица Петрова. Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обяви: „ВКП е образувала досъдебно производство за престъпления по служба в агенцията за превишаване на власт от длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, за което Наказателният кодекс предвижда от 1 до 8 години затвор. Има поне 6-7 случая на починали бебета, за които дори не е съставен констативен протокол за нарушения, а има резолюция, че става дума за маловажен случай. Няма данни прокуратурата да е била сезирана за тези казуси”.

В разгара на скандала Кирил Ананиев заяви пред медиите, че отстранява Златица Петрова, докато не приключи проверката и не се видят резултатите. След няколко месеца, преди разследването да е свършило, Петрова се върна на бял кон. Сега тя дори е издигната за съветник на здравния министър, сиреч най-близо до сърцето му.

В редакцията ни постъпиха документи, от които се вижда, че министерство на здравеопазването е отказало да отговори на няколко въпроса, част от които са за това на каква длъжност в момента е Златица Петрова и какво е трудовото й възнаграждение. Потресаващите мотиви за отказ за даване на информация се изразяват в четири машинописни реда, в които е застъпена тезата, че въпросите разкриват икономическата идентичност на Златица Петрова. Излиза, че сделката за Ф-16 е повече от открита и прозрачна заради обявените финансови параметри, но въпросът за съветника на Ананиев е пълно табу.

В отговора си МЗ обяснява, че „Медицински одит“ е закрит, а на негово място е създадена нова структура Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Последвал е впечатляващия извод, че „Тези действия са в изпълнение на политическата воля на правителството за осъществуване на промяна по отношение на организирането и контрола на този вид дейност“. Излиза, че министърът тихо е назначил на „сочна“ длъжност същата тази дама срещу чиито действия правителството демонстрира волята си. От тук следва въпросът - г-н Ананиев член ли е на това правителство или не? И в какво точно се изразява политическата му воля за промяна?! 

Четете ТУК за "Медицински надзор" и какви пари са си раздали там наскоро.

Източник/ци: https://frognews.bg/novi

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!