Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вдигат пенсиите с 6,6% от 1 юли догодина

Вече е решено – всички пенсии ще бъдат увеличени с 6,6% от 1 юли догодина, съобщи социалният министър Бисер Петков, цитиран от www.dunavmost.com.

Припомняме, че в тригодишната бюджетна прогноза е заложено увеличение с 5,3% от юли догодина.

По думите на Петков все още се обсъжда бюджетът за 2020 година, но засега е сигурно, че ще има увеличение на парите за пенсионерите.
Годишната актуализация на пенсиите, отпуснати преди края на предишната година, се изчислява по формула, включваща половината от ръста на осигурителния доход и половината от инфлацията и разчетите за бюджета за догодина дават този процент на нарастване.

По тази схема през юли тази година всички пенсии бяха повишени с 5,7%.

Така минималният размер на пенсията за трудова дейност беше повишен на 219,43 лв., а максималният – на 1200 лв. Социалната пенсия стана 132,74 лева.

Освен повече пари за пенсионерите, в проектобюджета за 2020 година са заложени и повече средства за личен асистент за хората с увреждания, увери министър Петков. “Разчетите все още не са готови, но ще има увеличение на финансирането при политиките за хора с увреждания, както и за програмата “Личен и социален асистент”, обясни той.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!