Манолова: Борисов обяви поевтиняване на газа, но скри, че няма да намалят сметките на гражданите

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС

Изявлението на премиера Бойко Борисов и „Булгаргаз” ЕАД за намаляване цената на руския газ за България с 40 % от 5 август 2019 г. (със задна дата), представлява недопустимо пропаганден ПР-ход навръх Националния празник на България.
Този ход по некоректен начин внуши на гражданите, че предстои намаляване и на сметките им за парно, ток и газ със задна дата и то значително. Намираме за недопустима политическата злоупотреба, която Борисов направи с темата, при положение че се касае за експертна и чувствителна за гражданите тема. Изявлението бе направено съвсем съзнателно така, че след него хората да очакват от топлофикациите и доставчиците на ток и газ да им намалят сметките от август 2019 г. до днес с 40 % и то със задна дата, пишат още от гражданската платформа на Мая Манолова.

На първо място, напомняме, че КЕВР е независим регулаторен орган и правителството не може да му дава указания.

На второ място, подчертаваме, че премиерът умишлено подведе хората, въпреки че е добре информиран, че намалението няма да влезе в сила автоматично и че тепърва предстои КЕВР да определи цената на газа и парното със задна дата от август 2019 г. Ние ще следим внимателно доколко решенията на КЕВР ще са в интерес на гражданите или ще обслужат енергийните дружества.

На трето място, недоумяваме защо премиерът Борисов не информира обществеността коректно за цените на газа в останалите европейски държави. Тези страни постигнаха значително по-изгодни доставни условия още след първото тримесечие на 2019 г.

КЕВР е определила пределни цени на топлинната енергия и преференциални цени за ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин на топлофикационните дружества в страната, в сила от 1 юли 2019 г. Те важат за регулаторен период от една година - до 30 юни 2020 г., тоест и сега.

Освен КЕВР обаче, намаляването на цената на парното и газа може да стане и по инициатива на топлофикационните дружества и „Булгаргаз” ЕАД, които трябва да направят точни сметки, и да внесат необходимите документи в КЕВР за намаляването на цените на природния газ, топлината енергия и ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин, за да се отрази това на сметките на обикновените потребители и да ги намали.

След анонса на премиера и „Булгаргаз” очакваме:

КЕВР да обяви с колко и считано от кога ще намали цените за парно, газ и ток на гражданите с оглед обявеното от Борисов и „Булгаргаз” ЕАД 40 % намаление на цената на руския газ за България със задна дата.

КЕВР да предприеме изменение на цената на ел. енергията на регулиран пазар, преди изтичането на регулаторния период до 30 юни 2020 г. Това е предвид факта, че ще трябва да се намалят и преференциалните цени на ел. енергията, произведена по високоефективен комбиниран начин от топлофикациите.

Собственикът на „Топлофикация София” ЕАД в лицето на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и СОС да обявят какво намаление на цената на топлинната енергия на столичните потребители ще поискат от КЕВР и от коя дата, във връзка с изявлението на изпълнителния директор на „Булгаргаз” ЕАД и за намалението със задна дата, и за връщането на пари на клиентите в общ размер на 150 млн.лв. в следващите 30 дни. С колко ще поевтинеят сметките на столичани за парно и газ със задна дата спрямо обявените от премиера 40 % по-евтин природен газ?

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...