Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо бягат чуждите инвеститори?

„Нищо не влияе на чуждестранните инвеститори и инвестиции повече от мнението на вече инвестиралите чуждестранни инвеститори. Не може да си министър и да не го разбираш“, написа по повод неволите на представляваната от него австрийска компания нейният представител в България.
Неговият коментар се отнася и до случая с продажбата на активите на ЧЕЗ у нас, която цяла Европа следи с особен интерес. Понеже за втори път чешкият гигант в енергетиката се опитва да я осъществи и за втори път българските олигарси искат да му наложат през превърнати в бухалки институции не желания и избран от него, а определен от задкулисието кандидат.
Предишна чешка сделка – за продажбата на Нова телевизия от скандинавския гигант MTG, която отново беше провалена съзнателно и със смехотворни мотиви от българския антимонополен орган, стигна чак до Брюксел. Именно там защити интересите на другата си покупка от скандинавци в България – втория мобилен оператор Теленор, един от най-богатите хора в Европа и най-заможният в цялата й източна част Петр Келнер. София не го хареса, понеже би много богат, а Брюксел не намери никакви причини и доста скоростно одобри значително по-голямата покупка. Той се отказа да пусне и Нова за одобрение в евростоицата, понеже остана крайно удивен от българските власти и тяхното отношение към инвестициите и чуждия бизнес.

И това на фона на десетилетие на сринати инвестиции в България, които в момента са за година по-малко, отколкото бяха за отделен месец през 2007 -2008 г.
На онези, които пишат, че сделката за ЧЕЗ във втората й серия, която пак опря да ясно контролираната на къс повод, а само уж независима Комисия за защита на конкуренцията, се прави от български инвеститор и той е демонстративно подритван, трябва да им бъде ясно, че това е още по-лош знак за чуждите вложители. Които са наясно и как се отнася правосъдната система и данъчната администрация към неудобните на властта. И си прави извода: ако със своите се държат така, какво да очаква чужденец. Още повече, Еврохолд е една от много малкото български компании с международен бизнес.
Поради всичко това – безкраен ред от казуси, тази Европейска комисия не вдигна мониторинга за България. А обещалият да подаде оставка, ако тя не го направи министър на правосъдието си е още на поста. Още информация за размишление за чуждите и за българските инвеститори.
И няма сила, която да принуди Фолксваген, Хюндай или която и да било сериозна компания да дойде в България при това положение. Спасяват се дори в ембаргови страни като Русия – Мерцедес, и пренерегвани от Ес като Турция – VW. Защото, при всичките им кусури, поне бизнесът там може да разчита на нормално работещи надзорни и правосъдни органи.

Източник/ци: https://19min.bg/ne

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!