Христо Христев, преподавател по европейско право: Корупцията (да се чете СТАБИЛНОСТТА) е в мащаби, които отклоняват България от демократичното развитие (към още по-демократично?)

.
Христо Христев

Равносметката за 30 години преход е обезкужаваща. Има елементи на уронване на правовата държава и демократичната система. Допуска се корупция в мащаби, която изпразват от съдържание демократичната държава. Ние виждаме, че има хора, които се ползват користно от това, има осъзнат интерес да бранят и утвърждават това положение.
Това заяви пред Дарик радио преподавателят по европейско право в СУ "Климент Охридски" Христо Христев.

Искат да отклонят страната от своето развитие. Разгарянето на истерии като ратификацията на Истанбулската конвенция и Стратегията за детето са елементи от целенасочена кампания, оркестрирана за разграждане на демократичната система на България. Има общ почерк в развитието на тези проблеми. Има кръгове, които са заинтересовани от това, допълни той. 

Христев коментира и процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор: Смущаващо за мен е дръзновението с което кандидатурата на Иван Гешев се защитава. Има нервност в тази процедура. Явно сме стигнали сме до положението във фигурата на главния прокурор да се преплитат нови сюжетни линии отвъд това, което е редено в Конституцията  и законодателството като правомощия на прокуратурата, посочи  Христев.

Преподавателят в СУ защити съдиите в казуса - Полфрийман". Свободните и независими магистрати в България са достатъчно въпреки негативната тенденция. Исками се да вярвам, че в обществото има хора, които държат на свободното общество и върховенството на правото и макар да не са кресливи като ангелите на омразата и да нямат позиция в контролираните псевдомедии ще реагират, за да покажат, че не ще се допусне да бъде спряно 30 годишното развитие в посока на свободна Европа и свободния свят. 

В България има разпадане на доверието в правоохранителните институции, прокуратурата и съда. Това е обяснимо от гледна точка на хора, които нямат здрава формирана демократична култура Хора, които не са посветени в наказателното право. Но е неразбираемо, когато се вкючват политици и обществени медии в този хор и особено участието на главния прокурор и прокурори. Основното предсрочно освобождаване фуннкционира по този начин. Той не е първият човек. Бяха дадени примери с наркотрафиканти и други подобни, но никой никога не е повдигал този въпрос. Как се стигна до този дефицит на справедливост по случая "Полфрийман"?
Естествените човешки чувства бяха инструментализирани от хора, които искат да осъществят контрол над съдебната система и осъществят натиск върху сидии, които затвърждават независимостта на съдебната власт. Хора, които искат да контролират правосъдието отвъд Конституцията и отвъд контрола в правовата държава. И това е опасно за развитието на правовата държава, категоричен е Христев.

БХК е една от най-разпознаваемите организации с принос за прилагане на правата и основните свободи. Не виждам елементи на засягане на реда, заплаха за националната сигурност и т.н. Виждам друг проблем - по-отчетливото поведение на говорители свързани с неофашистката десница. По тази линия има погазване на основите на българската демокрация. Къде са компетентните български органи? И защо не гледат какво върши неофашистката десница, различни формални и неформални групи с нея. И дали те не поставят под въпрос установения от Конституцията държавен домекратичен модел?!, каза още преподавателят по европейско право.

Източник/ци: https://frognews.bg/no

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...