Христо Христев, преподавател по европейско право: Корупцията (да се чете СТАБИЛНОСТТА) е в мащаби, които отклоняват България от демократичното развитие (към още по-демократично?)

.
Христо Христев

Равносметката за 30 години преход е обезкужаваща. Има елементи на уронване на правовата държава и демократичната система. Допуска се корупция в мащаби, която изпразват от съдържание демократичната държава. Ние виждаме, че има хора, които се ползват користно от това, има осъзнат интерес да бранят и утвърждават това положение.
Това заяви пред Дарик радио преподавателят по европейско право в СУ "Климент Охридски" Христо Христев.

Искат да отклонят страната от своето развитие. Разгарянето на истерии като ратификацията на Истанбулската конвенция и Стратегията за детето са елементи от целенасочена кампания, оркестрирана за разграждане на демократичната система на България. Има общ почерк в развитието на тези проблеми. Има кръгове, които са заинтересовани от това, допълни той. 

Христев коментира и процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор: Смущаващо за мен е дръзновението с което кандидатурата на Иван Гешев се защитава. Има нервност в тази процедура. Явно сме стигнали сме до положението във фигурата на главния прокурор да се преплитат нови сюжетни линии отвъд това, което е редено в Конституцията  и законодателството като правомощия на прокуратурата, посочи  Христев.

Преподавателят в СУ защити съдиите в казуса - Полфрийман". Свободните и независими магистрати в България са достатъчно въпреки негативната тенденция. Исками се да вярвам, че в обществото има хора, които държат на свободното общество и върховенството на правото и макар да не са кресливи като ангелите на омразата и да нямат позиция в контролираните псевдомедии ще реагират, за да покажат, че не ще се допусне да бъде спряно 30 годишното развитие в посока на свободна Европа и свободния свят. 

В България има разпадане на доверието в правоохранителните институции, прокуратурата и съда. Това е обяснимо от гледна точка на хора, които нямат здрава формирана демократична култура Хора, които не са посветени в наказателното право. Но е неразбираемо, когато се вкючват политици и обществени медии в този хор и особено участието на главния прокурор и прокурори. Основното предсрочно освобождаване фуннкционира по този начин. Той не е първият човек. Бяха дадени примери с наркотрафиканти и други подобни, но никой никога не е повдигал този въпрос. Как се стигна до този дефицит на справедливост по случая "Полфрийман"?
Естествените човешки чувства бяха инструментализирани от хора, които искат да осъществят контрол над съдебната система и осъществят натиск върху сидии, които затвърждават независимостта на съдебната власт. Хора, които искат да контролират правосъдието отвъд Конституцията и отвъд контрола в правовата държава. И това е опасно за развитието на правовата държава, категоричен е Христев.

БХК е една от най-разпознаваемите организации с принос за прилагане на правата и основните свободи. Не виждам елементи на засягане на реда, заплаха за националната сигурност и т.н. Виждам друг проблем - по-отчетливото поведение на говорители свързани с неофашистката десница. По тази линия има погазване на основите на българската демокрация. Къде са компетентните български органи? И защо не гледат какво върши неофашистката десница, различни формални и неформални групи с нея. И дали те не поставят под въпрос установения от Конституцията държавен домекратичен модел?!, каза още преподавателят по европейско право.

Източник/ци: https://frognews.bg/no

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни