Италия намалява броя на депутатите с 1/3,... за да може да ги увеличи България?

.

Депутатите в Италия

Източник: БГНЕС

Италианският парламент реши да намали броя на депутатите си с 1/3 или точно 345. Идеята е в Долната камара да останат 400, вместо досегашните 630 места, а броят на сенаторите от 315 да се намали до 200.
Това беше сред предизборните обещания на един от коалиционните партньори в управляващата коалиция - движението "Пет звезди", съобщава БНТ.

Според привържениците на идеята, така партиите ще подбират по-внимателно своите кандидат-депутати, а от бюджета ще бъдат спестени около 100 млн. евро годишно.

Италия е втората страна в Европейския съюз по брой депутати. 

Критици на идеята предупредиха, че съкращаването може да повлияе на представителството на населението и да увеличи влиянието на лобистите върху управляващите институции – всичко това в името на минимални икономии, които ще имат малък ефект върху натоварения с дългове баланс на Италия, пише БГНЕС. 

Първа е Великобритания, където членовете на Камарата на общините и тази на Лордовете са общо 1425. Третият най-голям парламент в ЕС е този на Франция, където има 577 депутати и 343-ма сенатори. 

Страната с най-малко депутатски места в ЕС е Малта. Там в парламента има 69 депутати. 

България, със своите 240 депутати, попада сред страните в Европейския съюз, където има малко над 200, подобно на Швеция, Финландия, Португалия и Финландия.

Източник/ци: https://frognews.bg/n

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни