Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Българи вече се връщат от чужбина! Това става, когато има такава държава!

Снимка Кадър от фейсбука на Борисов

Българи се връщат от чужбина заради добрите условия!

Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на инженеринг център на "Бош". Той се намира в София Тех Парк, където негов домакин бе президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев.

Премиерът Борисов изтъкна, че страната ни продължава да привлича чуждестранни инвеститори и припомни, че само преди дни във Варна беше открит център за споделени услуги на белгийската финансова група KBC, където ще бъдат разкрити над 300 нови работни места.

"Искам да благодаря на Плевнелиев, че продължи да прави това, за което навремето го харесах", обърна се към него Борисов в началото на приветственото си слово.

"Отношенията с Германия са традиционни и са основани на принципа на взаимната изгода. За "Бош" няма смисъл да говорим, това е многомилиардна компания", продължи премиерът, обръщайки се този път към посланика на Германия. 

Относно преговорите за "Фолксваген" Борисов заяви: „Имаме само една слабост - че спазваме европейските правила. Това било кусур за България - тяхно решение, просто ние сторихме всичко необходимо”. 

"Ние винаги сме се славили със своята дисциплина. Вчера беше срещата на правителството с Американската търговска камара, на която те дадоха добра оценка за българската икономика, колкото и това да не е приятно за нашите политически противници. Преди една седмица същата оценка даде и руският посланик", заяви Бойко Борисов.

"Тук се прави наука, правят се велики неща и продължава да се изгражда. Когато Плевнелиев ме доведе тук, това беше едно запустяло място", каза още Бойко Борисов. 

"Около 20-30 души са се върнали, за да работят за "Бош". На 500 метра оттук е аутсорсингът на Световната банка. Малко по-надолу ще бъде един от 8-те суперкомпютъра, които и вие ще можете да използвате. Винаги съм казвал, че България трябва да се гордее с талантите си за писане на софтуер. Българският мозък е такъв – иновативен. Неслучайно Джон Атанасов първи се е сетил да програмира компютъра. 

Този център ще работи много години напред и ще създава най-високотехнологичен продукт. Неслучайно новият председател на Европейската комисия ни определи един прекрасен ресор. По-добър ресор ние не бихме искали – иновации образование, спорт, култура. Защото тук, тези 200 души, които сте тук, сте нашата гордост", продължи министър-председателят.  

"Усилията дават своите резултати - център след център, център след център, високотехнологични работни места и българи, които се връщат заради високото заплащане и добрия начин на живот", каза още Бойко Борисов. 

Това че българка беше избрана за шеф на МВФ е признание за нас, подчерта министър-председателят. 

"Ако мислите, че това се прави лесно?! Това се прави, защото има такава държава", завърши изказването си Борисов сред избухналите аплодисменти. Премиерът очевидно се пошегува с името на партията на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава". 

Целта на центъра в София е да се превърне във водещ ИТ глобален софтуерен доставчик на производителите на автомобили, съобщиха по-късно от правителствената пресслужба. Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес. Това от своя страна би могло да бъде повод за привличане на стратегически инвеститори в България. До 2023 година в центъра ще заработят над 500 високо квалифицирани инженери. 

След церемонията Росен Плевнелиев разведе премиера Борисов из "София Тех парк", обяснявайки му къде какво производство ще се позиционира. 

Борисов тества и нова супертехнология за паркиране на автомобили на "Бош". "Това е много добра технология особено за тези, които не могат да паркират", коментира министър-председателят пред следващите го по петите журналисти. 

Представителите на медиите поискаха коментар за вчерашните събития в Сливен, когато паникьосани родители взеха децата си от училище.

"Няма да коментирам лъжите, които тиражирате. Отидете и вижте кой лъже в Сливен. Да се престане с тези костинбродски неща. Лъжат хората и ги мамят", отвърна възмутено Борисов.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!