Българи пак готвят протест срещу Пламен Георгиев в Испания

.

Пламен Георгиев

Източник: БГНЕС

Стотици българи, живеещи в Испания, са недоволни и готови за протест заради назначаването на Пламен Димитров за генерален консул във Валенсия. Срещу изпращането му за консул тече и онлайн петиция, която е подкрепена от над 3500 души. Кампанията достигна дори до кралското семейство на Испания и премиера на Валенсия Жимо Пуиг, но Испания прие назначението му, съобщи ”Ел Конфиденсиал”.

След като бившият шеф на антикорупционната комисия, който също попадна в т.нар. Апартаментгейт заради "терасата с барбекюто", подаде оставка от поста, правителството го възнагради, като му отреди ново място - консул във Валенсия. Той подаде оставка като шеф на КПКОНПИ в последния ден на юли и още същия ден тя бе одобрена от депутатите. Няколко дни по-късно прокурорската колегия на ВСС го възстанови на работа като прокурор в специализираното обвинение. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го освободи на 2 октомври, след като беше назначен за консул във Валенсия. А само преди няколко дни испанското правителство одобри официално кандидатурата му за поста, пише още Банкеръ.

Външно министерство мотивира назначението с това, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Испания. Проблемът е, че дипломата от езиковия курс на бившия шеф на КПКОНПИ се оказа с 13 правописни грешки и предизвика нов скандал. Нивото му на владеене на испански език, дори дипломата да беше изрядна, обаче е далеч от задоволително предвид бъдещата му дипломатическа кариера в Испания.

Според източници на изданието Георгиев ще се радва на заплата от около 3 300 евро на месец. Предишните консули също са получавали надбавка от 500 евро на месец за съпругите си, 200 евро за всяко дете, както и парите за наема. Новият дом на семейство Георгиеви е разположен на ъгъла на Авенида де Франсия и ул. Пинтор Маела, което е най-престижната зона в града. Българската държава е отговорна за жилищните разходи, а също и за детските частни училища. Също така трябва да поеме и пътуването на консула и семейството му до България.

Българското генерално консулство във Валенсия обхваща областта Валенсия, Мурсия, Кастилия-Ла Манча и Балеарските острови. Дипломатическата мисия е открита, за да оптимизира всички видове бюрократични процедури и да помага на българските граждани, живущи или временно пребиваващи в Испания. В допълнение към генералния консул и вицеконсул в офиса работят още шест души.

Пламен Георгиев ще отговаря за над 40 хиляди българи във Валенсия и областта, които търсят консулска помощ предимно по бюрократични проблеми.

Междувременно бе съобщено, че новоназначеният консул е подал молба до Административен съд - София, с която оттегля жалбата си срещу заповедта на кмета на Слатина за принудително премахване на двата навеса, единият от които барбекю, на терасата към апартамента му. Пламен Георгиев казал пред колеги, че до края на седмицата всички навеси ще бъдат премахнати от терасата му.

Източник/ци: https://frognews.bg/no

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни