Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган в Сърбия: Открива шест фабрики и строителство на магистрала. Прескача "преатела си" Бойко като Фоксваген?

Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отпътува на двудневна визита в Сърбия по покана на сръбския си колега Александър Вучич. Визитата е по повод 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Ердоган и Вучич ще председателстват работата на Съвета за сътрудничество на високо ниво и двустранен икономически форум и ще подпишат редица споразумения.

При отпътуването си от Анкара турският президент съобщи, че със сръбския си колега ще участват в церемониите по откриването на шест фабрики с турски капитал и в поставянето на основите на ново предприятие.

Един от най-важните моменти от посещението ще бъде церемонията по повод началото на работата по изграждане на магистралата Белград - Сараево. Първите две отсечки от проекта се изпълняват от турска строителна компания и строителните работи вече започнаха. Маршрутът на инфраструктурното съоръжение беше обект на спорове, като според последните информации той ще има две разклонения – Белград – Бръчко – Тузла – Зеница – Сараево и Белград – Позега – Вишеград – Сараево. 

По време на визитата на турския лидер в сръбската столица ще се проведе и среща на най-високо ниво в тристранния формат Босна и Херцеговина - Сърбия – Турция с участието на членовете на колективното босненско президентство.

Турският лидер по видеоконферентна връзка ще открие и три обекта от османската епоха в населената предимно с мюсюлмани област Санджак, възстановени от турската агенция ТИКА.

Източник/ци: https://faktor.bg/bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!