Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов се похвали: Можеше да дадем парите за F-16 за пенсии и заплати, но закупихме на нашите пилоти най-доброто. Съпротивата срещу сделката за F-16 беше яросна и подла, но я направихме необратима!

Всяка изоставена държава става обект на корупция, обясни премиерът

Не ми се мисли какво ще стане след 31-ви, каза по повод на Брекзит минист ър-председателят

Съпротивата срещу сделката за F-16 беше яросна и подла, но я направихме необратима, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с членове на Американската търговска камара в България, посветена на двустранните отношенията. 

Бойко Борисов изтъкна, че се е направило толкова много, преди да се закупят новите изтребители F-16.

"Не се изкушихме да закупим по-стари изтребители. Можехме да дадем парите за пенсии и заплати, но нашата армия заслужава най-доброто. Подло беше, че ни обвиниха в лобизъм. При всичките ни срещи винаги сме поставяли геостратегическото положение на България, никога не е ставало дума за лобизъм или корупция", каза Бойко Борисов.

"Беше подло, беше трудно, затова с вицепремиера Каракачанов и с финансовия министър Владислав Горанов направихме необратима сделката. Каквото и да правят, не могат да я съборят. Американските ни партньори знаят за това", заяви Борисов. 

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

В речта си пред  Американската търговска камара в България премиерът обясни защо Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС и НАТО. Всяка изоставена държава става обект на корупция, изтъкна той. 

Стъпваме на чистия извор - на корените, оставяме историята на историците, категоричен е министър-председателят, говорейки за българо-македонските отношения. 

Не ми се мисли какво ще стане след 31-ви, каза по повод на Брекзит министър-председателят. 

"Само хубави неща се чуват за нас, и само за свършена работа. Ние сме една от държавите, коите най-добре се възползваха от плана "Юнкер". Изключително големи парични потоци усвоихме", каза Борисов.  

Нима е лесно да направиш колектор за газов хъб? Той се строи. След 10-тина дни ще ги покажем и резултатите са впечатляващи", добави още Борисов.

"В много сфери се направиха много неща, нима не съм ги изброявал всичките? Това, което постигнахме - да признаят историята ни, от премиера Нетаняху до организации, да признават какво е направил българския народ за евреите. Не само да го признават, но и да го говорят и рекламират. Това не е лесно", сподели премиерът.

"Аз имам редкия шанс за вицепремиер да имам историк в лицето на Каракачанов. По темата трябва ли Северна Македония да влиза в ЕС и НАТО сме на едно мнение", добави Борисов.
"Няма лоши инвестиции, но са ни любими тези, които предлагат много работни места и високи заплати. Европа се отърсва от старите си доспехи и се ориентира към Запада. Ние не правим нищо без нашите съседи и другите ни партньори.

„Всички наши съседи се радват, че правим газови магистрали, защото ще се възползват от тях. Всичко е впечатляващо. Докато другите говорят, ние правим магистрали“, подчерта министър-председателят на България.

"Благодаря за добрите оценки, за инвестициите, които се правят в различните сфери. Дори износът ни за Америка е по-голям от вноса. Това показва доверието в нас и развитието на икономиката ни. Благодарим Ви и се надяваме сътрудничеството ни да продължи".

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министри са поканени на среща с членове на Американската търговска камара в България, посветена на двустранните отношенията.

Източник/ци: http://epicenter.bg/artic

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!